EVENIMENTE

Ziua Națională a Limbii Române sărbătorită la Curtea Domnească

Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită mâine, 31 august 2022, ora 16:00, la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, în incinta Curții Domnești, pentru a lua parte la un eveniment dedicat Zilei Naționale a Limbii Române.
Facem cu toții o reverență în fața limbii naționale și o sărbătorim, mai ales că la Târgoviște există un muzeu dedicat scriitorilor dâmbovițeni, dar și unul al tiparului și cărții vechi românești. Temeiul îl regăsim în vechea tradiție a tipăriturilor, orașul Târgoviște fiind vatra tipăriturilor românești acum mai bine de 500 de ani. De aici va porni Coresi, cel care va sădi în mintea oamenilor ideea că ”Și în limba română se poate citi cuvântul Domnului”. Nu putem să nu amintim de “Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”, de la 1521, sau de rolul “Paliei de la Orăștie”, tipărite acum 440 de ani, ori al “Cărții românești de învățătură”, lucrare masivă, cu 1212 pagini, apărută la Iași în 1643. Cea din urmă era hărăzită tuturor românilor, căci, constata mitropolitul Varlaam, “seminția românească nu avea o carte pre limba ei”. Muzeul târgoviștean deține o colecție semnificativă de carte veche, din care nu lipsesc monumente ale limbii române precum „Biblia de la București” de la 1688.
Evenimentul este organizat în colaborare cu profesorii de limba și literatura română, Florentin Gheorghe și Dorina Enache, din cadrul Școlii Gimnaziale “Dora Dalles” din Bucșani. Tinerii participanți la eveniment vor fi antrenați în diverse jocuri și concursuri inspirate de bogăția și frumusețea limbii române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *