COMUNICATE, EVENIMENTE, EXPOZIȚII TEMPORARE

Vernisajul și premierea câștigătorilor Salonului Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”, ediția a II-a, Târgoviște, 2024

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită sâmbătă, 01 iunie 2024, ora 10.30, la festivitatea de premiere și vernisajul celei de-a II – a ediţii a Salonului Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”. Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Județului Dâmbovița”.

Născut în satul Bungetu, comuna Văcărești, artistul Marin PETRE Constantin a fost un formator de caractere artistice mai bine de 30 de ani (printre elevii săi, azi artiști recunoscuți, numărându-se Mihai Șerbănescu și Vasile Popa), fiind îndrumat spre studiul artelor de către artistul Vasile Blendea și profesorul său, Nicolae Gheorghiu.

Amintind de dăruirea pedagogică a maestrului Marin Petre Constantin, Salonul Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”, îşi propune, dorind să sprijine și să încurajeze viitorii artiști prin recunoașterea talentului lor, următoarele:

  • mijlocirea relaţiilor Muzeului de Artă din Târgovişte cu viitorii artişti din întreaga ţară;
  • oferirea unui mediu de apropiere, cunoaştere şi competitivitate între elevii din România şi Republica Moldova.

Concursul a fost deschis elevilor din clasele IX – XII de la toate liceele de artă și școlile populare de artă, care se încadrează în categoriile de vârstă menționate, din România și Republica Moldova. Fiecare participant a avut posibilitatea de a se înscrie cu cel mult două lucrări realizate în afara orelor de curs, în anul școlar 2023 – 2024, neînrămate și fără alte paspartuuri ori alte dubluri lipite / atașate de suportul acestora, au fost însoţite de formularul de participare la salon, fotografia elevului, copie după carnetul de elev vizat pe anul școlar în curs, fotografiile color ale lucrărilor.

Lucrările înscrise au respectat tema concursului LUMINĂ ȘI UMBRĂ – MONUMENTELE DE LÂNGĂ NOI ca simbol al locurilor natale, istoriei locurilor și al personalităților creatoare din localitățile de origine ale fiecărui elev participant. Participarea la aceast salon a fost gratuită.

Comisia de jurizare s-a întrunit în data de 24 mai 2024, ora 14, și a fost compusă din: Președinte: Gheorghe PETRE (artist) – fiul artistului Marin Petre Constantin, Membru: Mihai ȘERBĂNESCU (artist și membru în Consiliul Director al UAP București), Membru: Andrei SCĂRLĂTESCU (artist și conservator la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște), iar Secretar a fost Elena ȘONTEA (muzeograf la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște).

S-au acordat șase premii, o menţiune şi premiul „Marin Petre Constantin”, cu o valoare totală de 10.000 lei, pentru lucrările:

Strămoșii din Mărăști (Ilinca Maria Paraschiv – Ploiești),

Filtre colorate (Ioana Pîrcălabu – Ploiești),

Monumentul istoric Mănăstirea Stelea (Laurențiu Stan – Târgoviște),

Gloria eroilor (Ștefania Alexia Pătruți – Drobeta Turnu Severin);

Peisaj cu Turnul Știrbey – Buftea (Mihai Alexandru Florea – București),

Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” (Ela Nur Ozcelik – București),

Memorie și posteritate (Sebastiana Coman – Baia Mare),

Memorial (Sergiu Alexandru Micu – Târgoviște).

În cadrul expoziției vor fi prezentate pe lângă lucrările participante la salon și 13 desene ale artistului Marin Petre Constantin, împreună cu fotografii, caiete jurnal și de studiu din timpul facultății.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 1 – 21 iunie 2024 la Muzeul de Artă (Calea Domnească 185).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *