EXPOZIȚII TEMPORARE

Vernisajul expoziției „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste” la Muzeul de Istorie, în prezența artistei

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” și Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste, sâmbătă, 26 noiembrie 2022, ora 14.00. Evenimentul va avea loc la Muzeului de Istorie din Târgoviște, Calea Domnească 187, în prezența Corinei Chiriac. Cu acest prilej, vor fi prezentate două cărți ale celebrei artiste, care va susține și un micro-recital.

Expoziția pune în valoare donația făcută în septembrie 2021 Muzeului Național de Istorie a României de marea artistă Corina Chiriac. Vor fi expuse documente de familie, fotografii, obiecte păstrată timp de generații, începând cu cele ale străbunicilor artistei, Ioana și Nichita Nestorescu, negustor din Buzău, ajuns președinte al Corporației Meseriașilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucreția Nestorescu, absolventă de pension, căsătorită cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor și tipograf, cu firmă la București, părinții lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei Chiriac.

Pe simeze se regăsesc și documente ale bunicilor materni, pașaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 și diploma de liceu a soției acestuia, Paris, născută Madirghian, refugiați armeni în România, tablouri de familie din orașul natal  Adabazar (azi, Adapazarı, Turcia), fotografii de epocă reprezentând-o pe Hasmig Calaigian, mătușa artistei, căsătorită cu Mampre Biberian, în anul 1926.

O serie de portrete de familie completează expoziția găzduită de Muzeul de Istorie din Târgoviște, alături de portretele de atelier și rochiile purtate de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii: de la rochia interbelică modificată de Corina Chiriac și purtată la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975 și „Bratislavska Lyra”, 1976 și în turneele din R.D.G., Polonia și Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpă” realizată pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979, emisiune premiată la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune de la Montreux, Elveția, 1979, până la rochiile purtate în America în perioada 1988-1994 și cea purtată în 2019, la recitatul susținut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.

În premieră,  vor fi expuse trofee primite de artistă în ultimii ani.

Organizatorii expoziției sunt: Cristina Păiușan-Nuică, Cornel-Constantin Ilie, Alexandru Bădescu (Muzeul Național de Istorie a României) și Irina Cîrstina (Complexul Muzeal Național „Curtea Domnească).

Expoziția Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste va fi deschisă în perioada 26 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, la Muzeul de Istorie din Târgoviște, și poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 9.00 – 17.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *