COMUNICATE, EVENIMENTE, EXPOZIȚII TEMPORARE

SE DESCHIDE PRIMA EDIȚIE A TRIENALEI INTERNAȚIONALE DE SCULPTURĂ „VASILE BLENDEA”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște are deosebita plăcere de a anunța că în perioada septembrie – decembrie 2023, Muzeul de Artă Târgoviște va găzdui expoziția primei ediții a Trienalei Internaționale de Sculptură „Vasile Blendea”, care poartă numele artistului care şi-a legat viaţa şi opera de meleagurile târgoviştene Vasile BLENDEA.

Numele maestrului Vasile Blendea poate fi găsit în numeroase mărturii, jurnale și opere literare ale scriitorilor și artiștilor care l-au avut dascăl la Liceul „Ienăchiță Văcărescu”, precum și în diferitele monumente răspândite în tot județul Dâmbovița și în țară.

Istoria țării și a orașului Târgoviște este oglindită de sculptorul Vasile Blendea prin „documentele artistice” și monumentele – realizate de-a lungul a aproape jumătate de secol de activitate – expuse în județ, dar mai ales în muzeul de pe Strada Poet Grigore Alexandrescu, care adăpostește Colecția „Vasile și Emilia Blendea” (donație a nepotului său artistul Constantin Blendea).

Înființarea Trienalei Internaționale de Sculptură „Vasile Blendea” dorește omagierea maestrului – sculptor, monumentalist, restaurator, pictor – Vasile Blendea, unchi și bunic al artistei și restauratoarei Adriana Blendea și totodată asigurarea unei „continuități” a strădaniei sale în realizarea sculpturilor și monumentelor prin extinderea relațiilor Muzeului de Artă cu artiștii din întreaga țară și Europa.

Lucrările de sculptură aflate în expoziția Trienalei Internaționale de Sculptură „Vasile Blendea” acoperă o gamă diversă de tehnici de sculptură. Astfel, se pot vedea de la tehnicile tradiționale de cioplire (în lemn, piatră ori săpun), turnare (turnarea și cizelarea bronzului – șlefuire, patinare etc.), sudare (fier, inox), până tehnici mai noi de modelare cu materiale experimentale ușoare și rezistente.

Printre premianții acestei prime ediții a trienalei o parte sunt nume consacrate în sculptura românească (Alexandru Podea, Bogdan Hojbotă, Dumitru Gârea), altele debutanți tineri (Mircea Lazăr, Ioana Alecu, Filip Voicu), care își croiesc cu pași timizi drumul pe calea artei.

De aceea, vă invităm să descoperiți o mică parte din sculptura contemporană cu forme și idei, noi ori reinterpretate, din cele mai variate la deschiderea expoziției din data de 8 septembrie 2023, ora 1500, la etajul Muzeului de Artă Târgoviște situat pe Calea Domnească la numărul 185.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *