Constantin Dimitriu (1872-1945)- 150 de ani de la naștere, 85 de la înființarea muzeului,
Târgoviște, Editura Zven, 2022, 152 pagini, preț 50 lei.

         Volumul urmărește destinul târgovișteanului Constantin Dimitriu (1872-1945), om politic de talie națională, ministru, președinte al Senatului. Cu siguranță, cel mai important proiect, urmărit cu răbdare și perseverență de Constantin Dimitriu a fost edificarea unui muzeu regional la Târgoviște. Corespondența sa cu primarul Târgoviștei, Lazăr Petrescu, cu reprezentanții Ministerului Culturii, cu membrii Comisiunii Monumentelor Istorice, cu Patriarhia Română, luările sale de poziție apărute în presa vremii, în conferințele susținute la Târgoviște, apelurile către persoanele private de a aduce la muzeu mărturiile relevante ale trecutului, exemplul de a dona fotografii și „estampe” din propria casă, toate acestea conturează o mare conștiință, un caracter puternic, un om care a izbutit, asemeni lui Alexandru Tzigara-Samurcaș, și el născut în 1872, să lase moștenire un Muzeu. Din fericire, ambele clădiri, atât actualul Muzeu al Țăranului Român cât și Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, opere ale arhitectului Nicolae Ghica-Budești, își continuă existența cu destinația inițială. Parcurgând lucrarea, cititorul va observa cu câtă destoinicie și cât de temeinic a urmărit acest proiect și cât de mulțumit a fost Constantin Dimitriu de numirea ca director a lui Alexandru Vasilescu, strălucit profesor de istorie, cu un doctorat remarcabil, și el o personalitate cvasinecunoscută astăzi. 
        În plan personal, „Nenea”, căci așa îl numeau frații pe Constantin, întâiul născut, a fost un exemplu demn de urmat. Rând pe rând, frații și surorile sale i-au călcat pe urme, iar Ion, al cincilea născut din cei 11 copii al Eufrosinei și lui Damian Dimitriu, i-a urmat chiar profesia, aceea de avocat și l-a secondat în multe proiecte publice. Ambii au îndeplinit funcția de prefect al județului Dâmbovița, iar Ion și pe aceea de președinte al Comisiei Interimare a orașului Târgoviște. Constantin a fost ales senator în două mandate și chiar președinte al Senatului (1935-1936), iar pentru meritele sale a fost decorat cu cele mai înalte distincții naționale, dar și de către statul francez, cu Legiunea de Onoare, în grad de Comandor, în anul 1928, pe când îndeplinea funcția de ministru al Comunicațiilor, Poștelor și Telegrafelor din România.
       

          Volumul poate fi achiziționat doar de la Magazinul muzeului aflat în incinta Curții Domnești (Târgoviște, Calea Domnească, nr. 183, program luni-duminică, 8.00-18.00)

Related projects