Imediat ce poposești în comuna Pietroșița dinspre Târgoviște, pe o străduță cochetă și liniștită situată în dreapta podului peste râul Ialomiț,a te întâmpină Muzeul de Etnografie „Prof. Dumitru Ulieru”.
În cursul anului 2021 clădirea muzeului a beneficiat de ample lucrări de reabilitare, iar noua expoziție fost inaugurată cu prilejul Zilelor Județului Dâmbovița (1-5 iunie 2022). Muzeul își datorează începuturile profesorului Dumitru Ulieru, pasionat de istorie și etnografie. Colecția acestuia, din ce în ce mai consistentă, a fost găzduită în Casa Șerb, azi monument istoric și sediul muzeului. Construită la mijlocul secolului al XIX-lea, casa prezintă o arhitectură specifică locului, cu planul dezvoltat pe două nivele, scară interioară, balcon închis pe latura dinspre uliță, iar spre exterior prispe și foișoare decorate cu parmalâc și traforaj.
Expoziția evidențiază istoria Pietroșiței, a modului în care au reușit să valorifice toate avantajele pe care le-au avut la îndemână: așezarea geografică la granița dintre Țara Românească și Transilvania ( Pietroșița fiind încă de la atestarea documentară un sat de plai, iar mai târziu în sec al XIX-lea, chiar sediu al vameșilor de plai), clima blândă, relieful variat și bogata rețea hidrografică. Toți acești factori au favorizat dezvoltarea unor ocupații și meșteșuguri, prezentate la parterul clădirii (pomicultura, creșterea animalelor, prelucrarea lemnului și a pietrei, industria casnică textilă, cărăușia), ce au adus de-a lungul timpului, frumoase beneficii localnicilor și au constituit baza prosperității lor economice.
La etajul clădirii au fost amenajate două interioare tradiționale locale, în care se simte prezența omului care și-a dus viața aici de sute de ani după rânduieli proprii, menite să-i facă existența mai ușoară. Într-o altă sală de la etaj sunt prezentate obiceiuri din ciclul vieții de familie, cele trei momente importante din viața omului: nașterea căsătoria și moartea. Baia ritualică la copil, înfășatul, ursitoarele, pețitul, logodna, căratul zestrei, pomenirea morților sunt obiceiuri (reconstituite în expoziție) care dominau viața omului în satul de odinioară și dădeau un sens vieții.
-
LOCALIZARE
-
PROGRAM DE VIZITARE
-
TARIFE
Marţi – Duminică: 8.00 – 16.00;
Luni: ÎNCHIS
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.
Preț bilet / adult - 10 lei
Preț redus - 5 Lei
Gratuităţi acces în muzee – preșcolarii, copiii instituționalizați și persoanele cu dizabilități au intrare gratuită; – pentru posesorii de carduri „Euro 26”, cu vârsta de pana la 30 de ani, accesul este gratuit în ziua de 26 a fiecărei luni; – ghidajul gratuit se asigură pentru grupuri de peste 10 persoane; – pentru delegații oficiale, precum si alte delegații cu caracter cultural, in limita programului de funcționare al muzeelor respective; – pentru angajații rețelei muzeale, al Ministerului Culturii si ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru pensionarii din rețeaua muzeelor. – managerul muzeului poate acorda gratuitate pentru vizitarea muzeelor cu ocazia unor evenimente culturale, zile aniversare precum și în cazul sărbătorilor legale. |
Reduceri
|
ALTE TAXE:
Taxă de participare la ateliere si programe educative pentru copii si adolescenți - 10 lei/atelier (necesită programare) Abonament vizitare muzee din Târgoviște – 40 Lei/ persoană Abonament vizitare muzee din județ – 60 Lei/ persoană Taxă fotografiere profesioniști - 50 lei/h/aparat Taxă filmare amatori - 45 lei/h/aparat Taxă filmare instituții profesioniste - 820 lei/h/aparat - spații din exteriorul clădirilor Taxă filmare instituții profesioniste - 1640 lei/h/aparat - spații interioare Taxă pentru închiriere spații - 130 lei/h Taxă organizare evenimente - 200 lei |