În centrul oraşului Pucioasa, la intersecția străzii principale, numită acum un secol  Strada Regală, cu Bulevardul Castanilor, se află Muzeul de Etnografie. Clădirea care adăpostește muzeul, ”Casa Dobrescu”, este o construcție caracteristică zonei subcarpatice a Munteniei, având  parter masiv din piatră şi etaj susţinut pe grinzi de lemn, acoperiș înalt din şindrilă,  prispă la etaj pe toată latura de sud,  parmalâc şi stâlpi din lemn cioplit. Intrarea în casă se face prin latura de sud, printr-o scară interioară din lemn care te conduce la etajul cu prispă  cu vedere la sud şi vest.

Expoziția, reorganizată în cursul anului 2020, ilustrează istoria scrisă şi nescrisă a orașului Pucioasa, a modului în care oamenii acestei așezări s-au exprimat de-a lungul timpului din punct de vedere economic, social şi cultural, și au reuşit să transforme această localitate dintr-un sat neînsemnat într-o staţiune balneoclimaterică vestită în ţară dar şi peste hotare (pentru miraculoasele izvoare cu apă de sulf și iod descoperite în subsolul acestei așezări, pe care oamenii acestor locuri au ştiut să le exploateze).

Circuitul expoziției începe la parterul clădirii, unde este prezentată viața patriarhală  a Pucioasei, imagine grăitoare a inventivităţii şi sensibilității țăranului român. Ocupațiile tradiționale îndeletnicirile casnice și meșteșugurile tradiționale ale țăranului român sunt prezentate în expoziție atât prin unelte cât și prin imagini cu țărani surprinși în diferite ipostaze Olăritul, dogăritul, industria casnică textilă, costumele populare aduc la viață pagini apuse din istoria orașului de azi.

Miraculoasele izvoare cu sulf, iod și fier au schimbat destinul localității, iar oamenii acestor locuri au abandonat meșteșugurile și ocupațiile tradiționalele țărănești îndreptându-și atenția  spre o industrie mică  și de asigurare de servicii. Drept urmare, viața  patriarhală a Pucioasei  s-a transformat  rapid într-una citadină, aducătoare de profit și bunăstare, prezentată la etajul clădirii.

  Interiorul urban poartă amprenta unei arhitecturi specifice  epocii Belle Epoque, și este  format din cameră de baie, dormitor, hol și salon. Proprietarii asigurau pensiune completă și toate condițiile necesare celor care ajungeau din toată țara la Pucioasa să se trateze pentru diferite afecțiuni. Dacă în camera de baie  vizitatorii pot afla cum funcționau odinioară băile în vestita stațiune  și vor putea admira cada de baie din lemn, termometrul pentru măsurat temperatura apei, clepsidra pentru măsurat durata unei băi, documente și fotografii referitoare la proprietarii locului de la „Sursă”( locul unde au fost descoperite izvoarele și  modul  primitiv de exploatare a lor),  în dormitor și  salon vor avea ocazia  să cunoască  perioada de glorie a orașului,  viața  prosperă și tumultoasă a localnicilor,  dar și a turiștilor veniți în stațiune, oglindită în fotografii care redau locuri celebre din oraș, personalități reprezentative  și momente importante din viața orașului dar și  în mobilerul și vestimentația de epocă.

 

Luni, Marţi, primul şi al treilea weekend din fiecare lună: ÎNCHIS
Miercuri – Duminică: 9.00-17.00Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

Preț bilet / adult - 12 lei

Gratuităţi acces în muzee
-  copiii preșcolari (pâna la varsta de 6 ani);
- pentru toate categoriile de vizitatori -  Ziua Internatională a Muzeelor (Noaptea Muzeelor), Ziua Națională  (1 Decembrie), Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie);
- copiii care au nevoi speciale si pentru cei cărora li se aplică masuri sociale de protectie;
- elevii si studentii cetateni romani din afara granitelor tarii, bursieri ai statului roman;
- pentru posesorii de carduri „Euro 26”, cu varsta de pana la 30 de ani, accesul este gratuit în ziua de 26 a fiecărei luni.
- pentru persoane adulte cu dizabilitate gravă, elevi de la scolile speciale, veterani, invalizi si vaduve de razboi, însotitori ai copiilor/adulților cu dizabilități grave;
- pentru delegatii oficiale, precum si alte delegatii cu caracter cultural, in limita programului de functionare al muzeelor respective;
-  pentru angajatii retelei muzeale, al Ministerului Culturii si ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii; pentru pensionarii din reteaua muzeelor
Reduceri

  • Pentru grupurile organizate, alcătuite din minim 10 persoane, se aplică o reducere de 50% și beneficiază de ghidaj.
  • adulții cu dizabilitate medie sau ușoară beneficiază  de 50% reducere
ALTE TAXE:

Taxă de participare la ateliere si programe educative pentru copii si adolescenți - 5 lei/atelier (necesită programare)
Taxa pentru fotografiat
- pentru amatori - 15,00 lei/h/aparat
- pentru institutii profesioniste - 25,00 lei/h/aparat
Taxa pentru filmat
- pentru amatori - 40,00 lei/h/aparat
- pentru institutii profesioniste –
750,00 lei/h/aparat pentru spatii din exteriorul cladirilor
1500,00 lei/h/aparat pentru spatii interiore
Taxa pentru cercetari arheologice - 15,00 lei/mp.
Taxa pentru inchiriere spatii  - 120,00 lei/h