În centrul oraşului Pucioasa, la intersecția străzii principale, numită acum un secol Strada Regală, cu Bulevardul Castanilor, se află Muzeul de Etnografie. Clădirea care adăpostește muzeul, ”Casa Dobrescu”, este o construcție caracteristică zonei subcarpatice a Munteniei, având parter masiv din piatră şi etaj susţinut pe grinzi de lemn, acoperiș înalt din şindrilă, prispă la etaj pe toată latura de sud, parmalâc şi stâlpi din lemn cioplit. Intrarea în casă se face prin latura de sud, printr-o scară interioară din lemn care te conduce la etajul cu prispă cu vedere la sud şi vest.
Expoziția, reorganizată în cursul anului 2020, ilustrează istoria scrisă şi nescrisă a orașului Pucioasa, a modului în care oamenii acestei așezări s-au exprimat de-a lungul timpului din punct de vedere economic, social şi cultural, și au reuşit să transforme această localitate dintr-un sat neînsemnat într-o staţiune balneoclimaterică vestită în ţară dar şi peste hotare (pentru miraculoasele izvoare cu apă de sulf și iod descoperite în subsolul acestei așezări, pe care oamenii acestor locuri au ştiut să le exploateze).
Circuitul expoziției începe la parterul clădirii, unde este prezentată viața patriarhală a Pucioasei, imagine grăitoare a inventivităţii şi sensibilității țăranului român. Ocupațiile tradiționale îndeletnicirile casnice și meșteșugurile tradiționale ale țăranului român sunt prezentate în expoziție atât prin unelte cât și prin imagini cu țărani surprinși în diferite ipostaze Olăritul, dogăritul, industria casnică textilă, costumele populare aduc la viață pagini apuse din istoria orașului de azi.
Miraculoasele izvoare cu sulf, iod și fier au schimbat destinul localității, iar oamenii acestor locuri au abandonat meșteșugurile și ocupațiile tradiționalele țărănești îndreptându-și atenția spre o industrie mică și de asigurare de servicii. Drept urmare, viața patriarhală a Pucioasei s-a transformat rapid într-una citadină, aducătoare de profit și bunăstare, prezentată la etajul clădirii.
Interiorul urban poartă amprenta unei arhitecturi specifice epocii Belle Epoque, și este format din cameră de baie, dormitor, hol și salon. Proprietarii asigurau pensiune completă și toate condițiile necesare celor care ajungeau din toată țara la Pucioasa să se trateze pentru diferite afecțiuni. Dacă în camera de baie vizitatorii pot afla cum funcționau odinioară băile în vestita stațiune și vor putea admira cada de baie din lemn, termometrul pentru măsurat temperatura apei, clepsidra pentru măsurat durata unei băi, documente și fotografii referitoare la proprietarii locului de la „Sursă”( locul unde au fost descoperite izvoarele și modul primitiv de exploatare a lor), în dormitor și salon vor avea ocazia să cunoască perioada de glorie a orașului, viața prosperă și tumultoasă a localnicilor, dar și a turiștilor veniți în stațiune, oglindită în fotografii care redau locuri celebre din oraș, personalități reprezentative și momente importante din viața orașului dar și în mobilerul și vestimentația de epocă.
MUZEUL DE ETOGRAFIE SI FOLCLOR PUCIOASA
Luni, Marţi, primul şi al treilea weekend din fiecare lună: ÎNCHIS
Miercuri – Duminică: 9.00-17.00Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.
MUZEUL DE ETOGRAFIE SI FOLCLOR PUCIOASA
Preț bilet / adult - 10 lei
Preț redus - 5 Lei
Gratuităţi acces în muzee – preșcolarii, copiii instituționalizați și persoanele cu dizabilități au intrare gratuită; – pentru posesorii de carduri „Euro 26”, cu vârsta de pana la 30 de ani, accesul este gratuit în ziua de 26 a fiecărei luni; – ghidajul gratuit se asigură pentru grupuri de peste 10 persoane; – pentru delegații oficiale, precum si alte delegații cu caracter cultural, in limita programului de funcționare al muzeelor respective; – pentru angajații rețelei muzeale, al Ministerului Culturii si ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru pensionarii din rețeaua muzeelor.– managerul muzeului poate acorda gratuitate pentru vizitarea muzeelor cu ocazia unor evenimente culturale, zile aniversare precum și în cazul sărbătorilor legale. |
Reduceri
|
ALTE TAXE:
Taxă de participare la ateliere si programe educative pentru copii si adolescenți - 5 lei/atelier (necesită programare) Abonament vizitare muzee din Târgoviște – 40 Lei/ persoană Abonament vizitare muzee din județ – 60 Lei/ persoană Taxă fotografiere profesioniști - 50 lei/h/aparat Taxă filmare amatori - 45 lei/h/aparat Taxă filmare instituții profesioniste - 820 lei/h/aparat - spații din exteriorul clădirilor Taxă filmare instituții profesioniste - 1640 lei/h/aparat - spații interioare Taxă pentru închiriere spații - 130 lei/h Taxă organizare evenimente - 200 lei |