Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai mari scriitori români, s-a născut la 30 ianuarie 1852, în localitatea Haimanale, județul Prahova, astăzi comuna I. L. Caragiale  din județul Dâmbovița.

Din păcate, casa în care s-a născut scriitorul nu s-a  păstrat, dar foarte aproape de acel loc, în anul 1952, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea scriitorului, a fost realizată o placă memorială. Tot atunci, localitatea care în trecut se numea Haimanale, a primit numele scriitorului. În semn de mândrie și prețuire pentru marele dramaturg, în anul 1979, într-o casă rustică, construită cu bani obținuți din donații făcute de localnici, situată pe DN 72 Ploiești-Târgoviște, a fost inaugurată Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”.

Expoziția a fost reorganizată în cursul anului 2022, luna iunie marcând redeschiderea muzeului pentru public. Fotografii, cărți poștale, scrisori, afișe ale pieselor jucate în premieră, cărți în ediții princeps etc,  principalele momente din viața și opera scriitorului:  locul nașterii, familia, anii de școală de la Ploiești, reconstituie parcursul viitorului gazetar și dramaturg. Urmează zona dedicată debutului în gazetărie și tot parcursul pe care l-a avut mai apoi în această meserie pe care a practicat-o cu devotament, ca redactor sau colaborator al mai multor publicații ale vremii, perioada marilor creații (în care publică cele mai frumoase comedii românești și una dintre cele mai sensibile drame), debutul în proză cu volumele de schițe și nuvele, perioada exilului și succesul operei caragialiene peste timp.

Reconstituirea unor secvențe din unele dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului (O scrisoare pierdută, D-nul Goe și Vizită) prin  personaje, vestimentație și mobilier de epocă dar și decoruri adecvate duc cu gândul într-o lume demult apusă „Lumea lui Caragiale”.

 

CASA MEMORIALĂ I. L. CARAGIALE

Luni, Marţi, primul şi al treilea weekend din fiecare lună: ÎNCHIS
Miercuri – Duminică: 9.00-17.00Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

CASA MEMORIALĂ I. L. CARAGIALE

Preț bilet / adult - 10 lei

Preț redus - 5 Lei 

Gratuităţi acces în muzee
–  preșcolarii, copiii instituționalizați și persoanele cu dizabilități au intrare gratuită;
– pentru posesorii de carduri „Euro 26”, cu vârsta de pana la 30 de ani, accesul este gratuit în ziua de 26 a fiecărei luni;
– pentru delegații oficiale, precum si alte delegații cu caracter cultural, in limita programului de funcționare al muzeelor respective;
–  pentru angajații rețelei muzeale, al Ministerului Culturii si ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru pensionarii din rețeaua muzeelor.– managerul muzeului poate acorda gratuitate pentru vizitarea muzeelor cu ocazia unor evenimente culturale, zile aniversare precum și în cazul sărbătorilor legale.
Reduceri

  • Prețul redus se aplică elevilor, studenților și pensionarilor.
ALTE TAXE:

Taxă de participare la ateliere si programe educative pentru copii si adolescenți - 10 lei/atelier (necesită programare)

Abonament vizitare muzee din Târgoviște – 40 Lei/ persoană

Abonament vizitare muzee din județ – 60 Lei/ persoană

Taxă fotografiere profesioniști - 50 lei/h/aparat

Taxă filmare amatori - 45 lei/h/aparat

Taxă filmare instituții profesioniste - 820 lei/h/aparat - spații din exteriorul clădirilor

Taxă filmare instituții profesioniste - 1640 lei/h/aparat - spații interioare

Taxă pentru închiriere spații - 130 lei/h

Taxă organizare evenimente - 200 lei