Primul gravor român de vocație care s-a consacrat în exclusivitate unei arte dificile și prea puțin apreciate a fost Gabriel Popescu. S-a născut în localitatea Gura Vulcănii, județul Dâmbovița, în anul 1866, cu puțin timp înainte ca viitorul rege Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen să accepte urcarea ca domn pe tronul Principatelor Unite Române. Destinul îi va întâlni, căci tânărul artist va beneficia de o bursă din partea Casei Regale spre a-și desăvârși măiestria la Paris, iar peste timp gravorul va realiza o memorabilă lucrare cu portretul Majestății Sale, imprimată tot la Paris. Atelier și locuință pentru artist și familia sa, casa a fost realizată împreună cu arhitectul Alexandre Clavel, prietenul gravorului, în anul 1905. Gabriel Popescu a supravegheat îndeaproape construcția casei amplasate pe o colină retrasă de la ulița satului, înconjurată de livadă, cu un atelier de lucru generos, prevăzut cu luminator.
Locuința cuprinde parter din zidărie de cărămidă și etajul din lemn, parterul fiind destinat bucătăriei, sufrageriei și unui vestibul. Pe o scară interioară, din lemn, se urcă la etaj. Dintr-un mic hol, se deschid 2 spații, atelierul și dormitorul, cea de-a treia ușă făcând trecerea spre terasa ce mărginea dormitorul artistului. Din 1906, anul căsătoriei și instalării la Vulcana cu soția sa, Marthe Canazin, Gabriel Popescu a locuit și a creat în acest spațiu binecuvântat. După trecerea sa în neființă, în 1937, casa a rămas în posesia familiei. Urmașii săi au înnobilat memoria marelui gravor printr-o generoasă donație, în anul 1969. Peste numai câțiva ani, în 1972, spațiul a fost pregătit și deschis pentru vizitare, luând ființă Muzeul „Casa atelier Gabriel Popescu”. În ultimele decenii ale secolului trecut clădirea muzeului a suferit avarieri grave, rezultat mai ales al umezelii, ajungându-se la retragerea patrimoniului expozițional și închiderea muzeului.
Recent, muzeul a beneficiat de o amplă intervenție de restaurare, modernizare și punere în valoare. Redeschiderea casei-atelier a avut loc în iunie 2016 cu ocazia Simpozionului de Gravură dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea primului mare gravor român, în prezența autorităților, membrilor familiei, Ruxandrei Beldiman strănepoata artistului, istoric de artă și a arhitectului târgoviștean Corneliu Ionescu, personalitate a județului Dâmbovița, nepot de frate al gravorului.
Preț bilet / adult - 10 lei
Preț redus - 5 Lei
Gratuităţi acces în muzee – preșcolarii, copiii instituționalizați și persoanele cu dizabilități au intrare gratuită; – pentru posesorii de carduri „Euro 26”, cu vârsta de pana la 30 de ani, accesul este gratuit în ziua de 26 a fiecărei luni; – ghidajul gratuit se asigură pentru grupuri de peste 10 persoane; – pentru delegații oficiale, precum si alte delegații cu caracter cultural, in limita programului de funcționare al muzeelor respective; – pentru angajații rețelei muzeale, al Ministerului Culturii si ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru pensionarii din rețeaua muzeelor. – managerul muzeului poate acorda gratuitate pentru vizitarea muzeelor cu ocazia unor evenimente culturale, zile aniversare precum și în cazul sărbătorilor legale. |
Reduceri
|
ALTE TAXE:
Taxă de participare la ateliere si programe educative pentru copii si adolescenți - 10 lei/atelier (necesită programare) Abonament vizitare muzee din Târgoviște – 40 Lei/ persoană Abonament vizitare muzee din județ – 60 Lei/ persoană Taxă ghidaj persoană, doar la cerere* – 25 lei/h Taxă ghidaj grup, doar la cerere (până la 9 persoane)* – 50 lei/h Taxă fotografiere profesioniști - 50 lei/h/aparat Taxă filmare amatori - 45 lei/h/aparat Taxă filmare instituții profesioniste - 820 lei/h/aparat - spații din exteriorul clădirilor Taxă filmare instituții profesioniste - 1640 lei/h/aparat - spații interioare Taxă pentru închiriere spații - 130 lei/h Taxă organizare evenimente - 200 lei * Ghidajul se asigură, obligatoriu, pe bază de programare care se face cu două zile în avans la numărul de telefon: 0245.613.946 |