Pisania Palatului Domnesc
„Aceste case din temelia lor sunt înălţate de luminatul domn Io Constantin Basarab Voevod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le şi sfârşindu-le la leat 7206 (1698) şi la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanulˮ. Slovele de mai sus sunt cuvintele dăltuite în pisania de la intrarea în palatul domnesc, dezvelită cu ocazia inaugurării, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, la 26 octombrie 1698, în prezența lui Calinic al II-lea, patriarhul Constantinopolului (1694-1702).
În anul 1698, Constantin Brâncoveanu, domnul Țării Românești a ridicat, din temelii, o curte domnească la Potlogi, în centrul căreia se afla palatul. Curtea de la Potlogi a fost zidită pentru Constantin, fiul cel mare și prezumtivul moștenitor al tronului țării. Un boier de încredere, din zonă, care avea curți la Corbii Mari, Mihai Corbeanu, al doilea postelnic, a fost numit ca ispravnic al lucrărilor de edificare a noii reședințe domnești. Logofătul Radu Greceanu, cronicarul oficial al domnitorului, nota cum, în iulie 1698, “măria sa în București n-au mai șezut, ci s-a ridicat de au mers la Potlogi, de au văzut casele mării sale ce se lucra acolo ˮ.
Complexul monumental de la Potlogi, care se întinde și acum pe o suprafață de 29.000 de metri pătrați, era alcătuit din mai multe elemente: poarta de intrare munumentală, încăperile corpului de gardă, locuinţele slujitorilor curţii, cuhnia, droşcăria (atelierul pentru repararea trăsurilor), vechea casă boierească și, evident, cel mai important, palatul. Alături se află biserica, înălțată tot de voievod, în 1683, pe când era mare spătar în sfatul domnesc.
Palatul de la Potlogi constituie o emblemă a stilului brâncovenesc. Născut ca un fenomen artistic de sinteză între elemente autohtone și cele de influență atât orientală, cât și occidentală, între tradiție și inovație artistică, stilul brâncovenesc a biruit peste timp. Ansamblul este format dintr-o incintă dreptunghiulară, compartimentată în trei curți, separate prin șiruri de clădiri cu portice și ziduri: curtea de primire, curtea slujitorilor şi grădinile. Cea mai întinsă dintre curţi este curtea de primire, de formă aproape pătrată, ce se întinde de la intrare până la faţada de sud a palatului. Palatul domnesc, unul dintre cele mai prețioase monumente de arhitectură civilă românească medievală, are în componența sa pivniță, parter și etaj. Pe cele patru laturi existau patru scări, dintre care astăzi se păstrează numai două, ce facilitau accesul dinspre palat spre curte și grădini. La nivelul parterului, pe jumătate îngropată, se află pivnița. Este încadrată simetric de camere de seviciu la est și vest, precum și de logia nordică a parterului. Pivnița, cu accesul prin colțul de sud-est al palatului, era boltită în calote, sprijinite de un stâlp central. Deasupra acestui stâlp se afla o ascunzătoare boltită, care facea legătura cu camera tezaurului, situată la etaj, dar și cu exteriorul, printr-un culoar boltit, care se mai păstrează intact și azi. Etajul cuprindea o sală de ospețe, o sală a tronului, camera doamnei, dormitorul domnului, camera tezaurului, loggie. Încăperile etajului erau luminate prin ferestre mari, arcuite la partea superioară. Pereții interiori, ca și cei exteriori, erau decorați cu stucaturi, cu influențe decorative aparținând atât stilului Renașterii italiene târzii cât și stilului oriental.
Program de vizitare:
Luni: ÎNCHIS
Marţi – Duminică:
program de vară (1 aprilie – 30 noiembrie): 9.00 – 18.30;
program de iarnă (1 noiembrie-31 martie): 9.00 – 17.00;
Ultimul bilet se emite cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare
Preț bilet / adult - 20 lei
Preț redus - 10 Lei
Gratuităţi acces în muzee – preșcolarii, copiii instituționalizați și persoanele cu dizabilități au intrare gratuită; – pentru posesorii de carduri „Euro 26”, cu vârsta de pana la 30 de ani, accesul este gratuit în ziua de 26 a fiecărei luni; – ghidajul gratuit se asigură pentru grupuri de peste 10 persoane; – pentru delegații oficiale, precum si alte delegații cu caracter cultural, in limita programului de funcționare al muzeelor respective; – pentru angajații rețelei muzeale, al Ministerului Culturii si ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru pensionarii din rețeaua muzeelor.– managerul muzeului poate acorda gratuitate pentru vizitarea muzeelor cu ocazia unor evenimente culturale, zile aniversare precum și în cazul sărbătorilor legale. |
Reduceri
|
ALTE TAXE:
Taxă de participare la ateliere si programe educative pentru copii si adolescenți - 10 lei/atelier (necesită programare) Abonament vizitare muzee din Târgoviște – 40 Lei/ persoană Abonament vizitare muzee din județ – 60 Lei/ persoană Taxă ghidaj persoană, doar la cerere* – 25 lei/h Taxă ghidaj grup, doar la cerere (până la 9 persoane)* – 50 lei/h Taxă fotografiere profesioniști - 50 lei/h/aparat Taxă filmare amatori - 45 lei/h/aparat Taxă filmare instituții profesioniste - 820 lei/h/aparat - spații din exteriorul clădirilor Taxă filmare instituții profesioniste - 1640 lei/h/aparat - spații interioare Taxă pentru închiriere spații - 130 lei/h Taxă organizare evenimente - 200 lei * Ghidajul se asigură, obligatoriu, pe bază de programare care se face cu două zile în avans la numărul de telefon: 0245.613.946 |