COMUNICATE, EVENIMENTE, EXPOZIȚII TEMPORARE

LUMEA COPIILOR – expoziție de artă dedicătă copiilor de ieri și de azi

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită în perioada 1 iunie – 31 august 2024, la Muzeul de Istorie, să vizitați expoziția dedicătă copiilor de ieri și de azi, “Lumea Copiilor”. Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Județului Dâmbovița”.

Expoziția reunește lucrări de grafică, pictură și sculptură din colecțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și stă sub semnul reprezentărilor diferite de la un artist la altul al chipului de copil. Dacă în cazul artiștilor Gheorghe Petrașcu și Gabriel Popescu lucrările expuse prezintă chipurile dragi ale copiilor și nepoților acestora, în cazul lui Nicolae Tonitza, Atanase Demian, Aurel Jiquidi, Corneliu Marinescu și mai ales cel al lui Bob Bulgaru chipurile de copii prezentate sunt cele ale cunoștințelor și prietenilor care îi înconjurau.

Astfel, Gheorghe Petrașcu îi reprezintă pe Iorguță – cum îl alinta pe fiul său Gheorghe (sau mai târziu cunoscut sub numele Pichi) – și nepoata Adine (Adriana fiica fratelui său Vasile), gravorul Gabriel Popescu are desene în peniță care îi reprezintă pe doi dintre copii săi Gabriel și Marta Popescu.

Cazul artistului interbelic Bob (Gheorghe) Bulgaru, influențat de arta renascentistă și în special de chipurile angelice ale lui Rafael, reprezintă numeroase capete și portrete de copii, dintre care unii ale căror identități sunt cunoscute (Delia Poenaru, Alexandru Starck, Titi Vasiliu, Pussy, Mioara de la Rîu Alb), precum și numeroase capete de expresie (Portret de fetiță cu pălărie, Portret de fetiță cu cosițe aurii, Portret de fetiță cu fundă albastră), realizate pe calc fie în creion / cărbune, fie în ulei, cu o expresivitate remarcabilă surprinzând carnația și inocența copilăriei.

Pe lângă aceste portrete și capete de expresie ale unor copii de scriitori, jurnaliști și artiști se regăsesc și portretele Prinților Elisabeta și Ioan Matei-Cantacuzino realizat la mijlocul secolului al XIX-lea de Ludovic Arnold, precum și lucrarea Fete în grădină, o acuarelă semnată Nicolae Grant. Copilăria în concepția artiștilor nu înseamnă doar portretizarea copiilor, ci și a activităților și preocupărilor acestora: joaca cu animale (Scenă cu gâște și copii la Gura Vulcănii – Gabriel Popescu, Motan dormind – Gheorghe Petrașcu), jucăriile și animatorii (Natură moartă cu păpușă – Lucia Demetriade Bălăcescu, Arlechin și balerină – Iosif Iser), învățătura (Prima literă – Corina Angheluță – Beiu).

Lucrările în stilurile și tehnici artistice dintre cele mai variate sunt completate de fotografii de epocă (Petrașcu cu cei doi copii ai săi Mariana și Pichi, copii de diferite vârste și din medii sociale diferite: premiant, copii în costume populare ori în rochițe de dantelă etc.).

          Vă aşteptăm cu drag să descoperiți “Lumea Copiilor” la Muzeul de Istorie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *