afis ipostaze ale feminitatii23Consiliul Județean Dâmbovița organizează, prin Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, un nou eveniment în cadrul Ansamblului Monumental Brâncovenesc de la Potlogi. Expoziția, intitulată "Ipostaze ale feminității, secolele XV-XIX", aduce un omagiu tuturor femeilor din trecut, cunoscute sau rămase anonime, și valorifică o parte a colecțiilor deținute de muzeu. Fie că sunt descoperite prin cercetări arheologice, sau provin din donații ori achiziții, toate obiectele expuse sunt prețioase, delicate și martori ai unor vremuri în care timpul avea răbdare.

Portretele murale, giuvaericalele ajunse până la noi, fie că sunt inele, cercei, ace de voal, iconițe ferecate în argint, paftale însidefate etc. depun mărturie pentru multiplele ipostaze în care femeile și-au îndeplinit menirea. Puteți admira de la portretul principesei Zoe Brâncoveanu, ori cel al unei prințese Sturdza, la ținute de gală, elemente de mobilier, mănuși, umbrele, evantaie etc.

Amenajată în Palat, în spațiul destinat Doamnei Maria Brâncoveanu, de la a cărei naștere se împlinesc anul acesta 360 de ani, expoziția poate fi vizitată în perioada 22 septembrie- 22 octombrie 2021.

Accesul în muzeu se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

Consiliul Județean Dâmbovița va găzdui în cadrul Muzeului de Istorie din Târgoviște, în perioada 10-25 septembrie 2021, expoziția „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez Emile André Lecomte du Nouÿ în România”, realizată de Asociația DAR Development, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” București și Arhivele Naționale ale României (proiect cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural, Aria „Patrimoniu material”). Vernisajul, prezentat de doamna Alexandra Brutaru, managerul acestui proiect, va avea loc vineri, 10 septembrie, ora 13:00.

Expoziția cuprinde fotografii, schițe și planșe arhitecturale și se dorește o invitație la reflecție asupra metodelor restaurării și conservării patrimoniului arhitectural din trecut și de astăzi.

În anul 1875, la invitaţia ministrului Titu Maiorescu şi recomandarea maestrului său, arhitectul Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, unul dintre întemeietorii metodelor de restaurare, Emile André Lecomte du Noüy ajungea în România, unde va lucra până la finalul vieţii, în slujba Regelui Carol I, coordonând un Serviciu special de restaurări. A condus restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeş (1875-1886), a bisericii de la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi (1881-1904), a reclădit bisericile Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi (1884-1904), Sf. Dumitru din Craiova şi Mitropolia din Târgovişte (1884-1914), ultimele două fiind finalizate şi resfinţite în 1933, după moartea arhitectului francez.

Expoziția de la Muzeul de Istorie se va concentra pe controversata restaurare a Mitropoliei din Târgoviște, ctitorie a lui Neagoe Basarab, de la a cărei sfințire s-au împlinit, în luna mai a anului trecut, 500 de ani. Cu acestă ocazie, Actul de Sfințire, datat 12 noiembrie 1933, aflat în colecțiile Complexului Național „Curtea Domnească” Târgoviște, va fi prezentat publicului.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care pot fi folosite rezultatele proiectului. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Evenimentul se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2.

Afis A1 Marturii documentar-jpg  mic 1

Afis COMORI ÎN OBIECTIV AMULETA DE LA CURTEA BASARABILOR1Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, aduce în atenția publicului, sub forma expunerii, noi descoperiri cu rezultate notabile în privința habitatului medieval targovistean.

În timpul cercetărilor sistematice de la Curtea Domnească din Târgoviște, întreprinse în anul 2020, a fost descoperit un artefact, considerat unicat în spațiul românesc și chiar central-vest european. Spectaculozitatea dată de manierea de execuție, dar, mai ales, de semnificația repezentării, înscrie această piesă în categoria obiectelor cu caracter magico-religios. Este vorba despre un fragment din os, de mici dimensiuni, pe care este incizată o figură antropozoomorfă, un chip cu trăsături vizibil umane, căruia i se adaugă elementele fizionomice ale unui leu. Fața, gura și nasul aparțin unui om, iar coama bogată, ochii fioroși și pătrunzători, precum și urechile sunt ale unui leu. Obiectul este atent traforat, cu incizii precise, realizate pe un plan de lucru redus ca suprafață și reprezintă, cu siguranță, o reușită artistică.

Expunerea acestei inedite descoperiri, în data de 8 septembrie 2021, cu prilejul sărbătoririi ”Zilelor orașului Târgoviște” reprezintă pentru noi, cei hărăziți în a-i descoperi și ocroti trecutul, un gest de recunoaștere, o obligativitate morală față de un simbol al verticalității. Așadar, vă îndemnăm să surprindeți tainele unei descoperiri cu contribuții însemnate la cunoașterea unor aspecte legate de viața spirituală din Târgoviștea medievală, printr-o vizită la Curtea Domnească.

Realizatorii expoziției își propun ca prin mediatizarea obiectelor rezultate din săpături arheologice, să se conștientizeze importanța cercetărilor întreprinse, convinși că sensul acestora nu este legat doar de recuperarea și păstrarea artefactelor descoperite, ci, mai cu seamă, de dezvăluirea semnificației și integrarea lor în contexte istorice mai ample.

            Artefactul poate fi văzut în perioada septembrie - octombrie 2021, la Curtea Domnească din Târgoviște, în clădirea Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești, într-un spațiu special amenajat.

Evenimentul se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

CORNConsiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, împreună cu Primăria Municipiului Târgoviște șiAsociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din Româniavă invită să vizitați expoziţia de pictură în acuarelă „SoloShow 65 Watercoloura artistului Corneliu Drăgan-Târgoviște, care este deschisă la etajul Muzeului de Artă din Târgovişte.

Vernisajul expoziției va avea loc marți,7 septembrie 2021, ora 16.00 la Muzeul de Artă din Târgoviște, str. Calea Domnească, nr. 185.

          Expoziția intitulată „SoloShow 65 Watercolour” este realizată sub îngrijirea curatorului Gheorghe Dican pictor, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președinte al UAPR filiala Râmnicu Vâlcea, dar și cu sprijinul istoricului și criticului de artă dr. Luiza Barcan.

În expoziție se regăsesc lucrări – în care se oglindesc meleaguri autohtone, dar și locuri pe care numeroși artiști, deopotrivă români sau străini, le-au admirat și imortalizat în pânzele lor precum: Veneția, Florența, Paris, Viena, Londra ș.a. – realizate într-un stil unitar dezvoltat de artistul Corneliu Drăgan-Târgoviște în peste douăzeci de ani de căutări și încercări în tehnica acuarelei.

          Istoricul de artă dr. Luiza Barcan sublinia elegant că „expoziția SoloShow 65 Watercolour, semnată de Corneliu Drăgan-Târgoviște, ne prezintă un incontestabil maestru, chiar creator de direcție în arta contemporană a acuarelei, ce se remarcă prin maniera proprie de execuție, caracterizată de finețea și rafinamentul desenului, de transparența și evanescența culorilor, calități obținute prin sensibilitatea sa înnăscută, dar și printr-o îndelungă exersare a acestei tehnici.

Colorist echilibrat, cerebral chiar, Corneliu Drăgan-Târgoviște pictează efectiv atmosfera locurilor, îndeosebi a peisajelor urbane, pentru care are cel mai profund atașament. Fiecare lucrare a sa pleacă de la un instantaneu care dobândește, prin intervenție artistică, perenitate.”

          Expoziția va rămâne deschisă până la data de 30 noiembrie 2021 pentru a oferi timp suficient atât târgoviștenilor, cât și turiștilor să o poată viziona în condiții de maximă siguranță.

Evenimentul se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

Organizatori: dr. Ovidiu Cîrstina – manager Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”; Carmen Ștefănescu – secretar general al Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România

Parteneri media: Modernism.ro,   Artindex.ro,   Artportfolio.ro,   UltimaOră.ro,   Intellnews.ro

 

 

Biroul Relații Publice al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

afis Victor Petrescu1Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște și Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, organizeamarți, 7 septembrie 2021, ora 11:00, evenimentul “Victor Petrescu – 80”, ce va avea loc la Muzeul de Istorie (str. Calea Domnească, nr. 189). Programul include o expoziție foto-documentară și lansarea volumului “O viață printre cărți”.

Victor Petrescu s-a născut la Jariștea, în județul Vrancea, la 16 august 1941. Format la Universitatea din București, în promoția de absolvenți a anului 1965, a început prin a preda limba și literatura română la Văcărești și Târgoviște până în 1968, când a devenit inspector la Comitetul pentru Cultură și Artă al Județului Dâmbovița (1968-1970). Rămâne unul din animatorii culturii, pentru totdeauna, fie ca muzeograf la Muzeul Județean (1970-1972), fie, mai ales, ca director, vreme de mai multe decenii, al Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița (din 1972 până la pensionare în 2008).

În afară de această vocație de animator cultural, o are și pe aceea a prieteniei, a asocierii, a colaborării. Pe parcursul mai multor decenii Victor Petrescu s-a asociat pentru schimb de idei, realizare de lucrări și editare a periodicelor în bibliologie, cu intelectuali din mai multe generații (Dan Simonescu, Serghie Paraschiva, Ilie Dragomir, Cornel Albuleț, Ștefan Ion Ghilimescu, Mihai Oproiu, Constantin Manolescu, Doina Banciu, Gheorghe Buluță, Emil Vasilescu, Mihai Stan, George Coandă, Octavian Mihai Sechelarie, Sultana Craia, Erich Agnes).

Distins cu numeroase diplome și premii la nivel local și național de-a lungul întregii cariere: membru de onoare al Asociației Naționale „Cultul Eroilor” (2001), ordinul „Meritul Cultural în grad de cavaler” (2004), diplomă de excelență a Bibliotecii Naționale a României (2006), cețățean de onoare al municipiului Târgoviște (2007), distins cu „Crucea Valahă” a Arhiepiscopiei Târgoviște (2009), diploma „Opera Omnia” a Asociației Bibliotecarilor din România (2010), Victor Petrescu este una dintre notabilitățile intelectuale ale Târgoviștei, mereu prezent cu vorba și cu fapta în comunitate.  

Evenimentul se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

afis vasile lupasc1Scurtmetrajul de animație „O poveste despre Vlad Țepeș Drăculea”, realizat după un scenariu de Vasile Lupașc Sfințeș, a câștigat marele premiu la festivalul internațional RATMAdin Marea Britanie.

Filmul prezintă lupta lui Vlad Vodă pentru creșterea și libertatea Țării Românești.Un alt plan al filmului este relația strânsă pe care voievodul a avut-o cu Ștefan cel Mare.

Pe lângă scenariu, târgovișteanul Vasile Lupașc a asigurat și consultanța științifică pentru acest scurt-metraj. "Ca în fiecare scriere a mea, alaturi de Vlad Vodă, de cavalerii săi, de Ștefan al Moldovei, Cetatea Târgoviștei este unul dintre personajele principale, un personaj de care este imposibil să nu te îndrăgostești!" - Vasile Lupașc.

RATMA Film Festival este un concurs pentru filmele scurte, de maxim 10 minute, realizate de producători independenți.

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, invită publicul, sâmbătă, 4 septembrie 2021, ora 20:00, la Curtea Domnească din Târgoviște (zona Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești), atât pentru vizionarea filmului de animație cât și pentru o întâlnire cu realizatorii acestuia: Vasile Lupașc (scenarist), Elena Ciolacu (ilustratoare, realizatoare de romane grafice și animații) și Vlad Blîndu (producător). Accesul este liber și se va face numai prin intrarea dinspre Aleea Coconilor.

Evenimentul se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

Vă așteptăm cu drag!

Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte anuntă publicul vizitator că în perioada 25.08. - 10.09.2021, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa va fi închis. 

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create!

Afis ziua portilor deschise pdf pageVineri, 20 august 2021, între orele 10,00 – 20,00, Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște vă propun o experiență inedită, și anume vizitarea unui sat preistoric. Din anul 2015, an de an, în localitatea Geangoești, sunt întreprinse cercetări într-o așezare de perioadă eneolitică, veche de aproximativ 6.000 ani.

Campania anului 2021 a avut drept obiective cercetarea locuințelor incendiate din nivelurile superioare din punctul menționat și a celorlalte areale de activitate aflate în spațiul limitat al așezării. Cu această ocazie, au fost identificate trei locuințe incendiate, aflate în diverse stadii de integritate, afectate de gropi moderne sau de braconări preistorice, a fost identificată sursa incendiului și a fost cercetată o suprafață de circa 60 mp folosită drept zonă menajeră.

Echipa, coordonată de arheologi ai Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște, dr. Ana Ilie, dr. Ovidiu Cârstina și Horia Ghiță, vă așteaptă pe șantier, pentru a vă prezenta rezultatele proiectului de cercetare arheologică din jurul sitului Geangoești-Hulă, campania anului 2021, dar și cele mai reprezentative descoperiri oferite de acest sit până în prezent. Cu această ocazie, pentru prima dată, vor putea fi văzute obiecte care au trecut prin mâinile echipei de restauratori ai instituției.

IMG 5576

IMG 3608

DJI 0574

DJI 0608

DJI 0649

 IMG 2731x

WhatsApp Image 2021-08-17 at 20.44.12

WhatsApp Image 2021-08-17 at 20.47.17

 WhatsApp Image 2021-08-18 at 13.35.49

afisCu ocazia împlinirii a 360 de ani de la nașterea Doamnei Maria Brâncoveanu, soția lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), domnul Țării Românești, unul dintre cei mai importanți voievozi care au marcat istoria județului Dâmbovița, Asociația culturală DAR DEVELOPMENT organizează, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște, instituție subordonată Consiliului Județean Dâmbovița, o serie de manifestări care vor omagia personalitatea emblematică a Mariei Brâncoveanu, în perioada 13 - 16 august 2021, în cadrul Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi.

Evenimentele se vor constitui într-un preambul pentru Conferința “Moștenirea Culturală a Epocii Brâncovenești - Maria Brâncoveanu - Figuri feminine ale medievalității românești”, care anul acesta va ajunge la ediția a V-a și se va desfășura în data de 24 septembrie 2021, întregul proiect fiind cofinanțat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.

Vineri, 13 August 2021, în cadrul Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi vor avea loc două vernisaje, care vor fi transmise online pe pagina asociației: la ora 11:00 vom prezenta expoziția fotodocumentară realizată cu sprijinul partenerului Arhivele Naționale ale României și Asociația Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești. Apoi, de la ora 11:30 va avea loc vernisajul expoziției de artă contemporană „Maria Brâncoveanu - 360de ani – Portret și Simbol”. Expoziția reunește lucrări de artă contemporană diferite ca tehnică și abordare într-un concept prin care ne propunem să evocăm portretul spiritual al Mariei Brâncoveanu. Fertilitatea și bogăția le vom regăsi prin exuberantele grădini pictate în ulei ale pictoriței Cameliei Ionescu Popa, durerea cu care Maria Brâncoveanu își acceptă destinul care i-a răpit oamenii dragi o întrezărim prin personajele în suferință din desenele și picturile pictorului Constantin Cioc, noblețea acestui personaj domnesc va fi redată prin monogramele aurite pictate pe sticlă de Simona - Teodora Roșca-Neacșu.

În data de 15 August 2021, Ziua Adormirii Maicii Domnului, precum și a execuției Brâncovenilor în anul 1714, va fi prezentat, în beciul Palatului de la Potlogi, la orele 11:00 și 14:30, filmul portret „Maria – Doamnă a toată Ungrovlahia”, intrepretă de Maria Ploae, film realizat în anul 2014 prin strădania doamnei Iuliana Mateescu, Președinta Asociației Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești. Durata filmului este de 45 de minute.

            A treia zi, 16 August 2021, ziua dedicată de către Biserica Ortodoxă Română, începând cu anul 1992, Martirilor Brâncoveni, vom transmite online, la ora 16:00, pe pagina de facebook a asociației o evocare istorică a Doamnei Maria și a Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu realizată de dr. Claudiu Victor Turcitu de la Arhivele Naționale ale României.

Vizitatorii Ansamblului Brâncovenesc vor avea oportunitatea să afle mai multe despre această interesantă personalitate feminină din documente de arhivă, scrisori, documente administrative și personale care nu au mai fost prezentate publicului, deasemenea vor putea admira o parte semnificativă a reprezentărilor Mariei Brâncoveanu extrase din portretele votive de la mănăstirile Hurezi, Mamu, Surpatele sau Rîmnic.

            Partenerii Asociației DAR DEVELOPMENT pentru aceste evenimente sunt Arhivele Naționale ale României, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Primaria Comunei Potlogi, și Asociația Patrimoniu, Artă și Cultură pentru Tineret.Pentru a urmări evenimentele, accesați pagina asociației: https://www.facebook.com/darassociation/

            Evenimentul se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

Afis Expo PBB 2     Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 10 august 2021, expoziţia de artă „TRĂIRI COLORATE”, a artistei Barbara – Brigita POPA, care va fi deschisă la Muzeul de Artă din Târgovişte.

Tânăra artistă târgovișteancă, din prima generație de absolvenți ai Liceului de Arte din Târgoviște – actualul Liceu „Bălașa Doamna” – vine în premieră la Muzeul de Artă cu o expoziție personală în care lucrările vorbesc despre traseul și preferința pentru subiectele tradiționale din creația sa. Pentru iubitorii de artă care ne urmăresc expozițiile, artista nu constituie o necunoscută, lucrări ale acesteia fiind distinse de-a lungul anilor la Bienala de artă „Gheorghe Petrașcu” .

Cele 22 de lucrări înfaţișate publicului stau mărturie stilului inconfundabil al artistei și reprezintă, în imaginea picturii contemporane, o parte din munca desfăşurată în mediul educaţional şi personal al Barbarei Popa.

Expoziția prezintă o „paletă” inspirată atât din elementele tradiţionale româneşti, cât şi din universal abstract, aducând o însuflețire interesantă artei contemporane dâmboviţene.

Buchetul de lucrări subliniază stilul pictoriţei Popa Barbara şi trasmite trăirile acesteia transpuse pe pânză încă din anul 2003.

         Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Calea Domnească nr. 185, începând de marți, 10 august 2021, ora 9.00. Expoziția este deschisă până la data de 25 septembrie 2021, de marți până duminică, între orele 9 – 17.

 

Biroul Relații Publice al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște