COMUNICATE, EVENIMENTE, EXPOZIȚII TEMPORARE

EXPOZITIE DE ARTĂ „ ȘTEFANIA GRIMALSCHI DOBREF – UNDĂ ȘI CORPUSCUL. MICĂ RETROSPECTIVĂ”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită vineri, 21 aprilie 2023, ora 13.00, la deschiderea expoziției de artă “Ștefania Grimalschi Dobref – Undă și corpuscul. Mică retrospectivă”, ce va avea loc la Muzeul de Artă din Târgoviște.

Prin această Mică retrospectivă dedicată Ștefaniei Grimalschi, dorim să aducem în atenția iubitorilor de artă, tinerilor artiști, elevilor viitori artiști și nu numai, valori ale artei românești din perioada anilor ’70 – ’80 care nu au adoptat doctrina și tematica specifică propagandei comuniste;  mică, deoarece nenumăratele lucrări de grafică, ilustrative pentru un artist și în care se oglindește spontaneitatea, personalitatea, dar și primele gânduri ale acestuia, nu pot fi arătate în această expoziție din lipsă de spațiu.

Lucrările care figurează în expoziție sunt din perioade de creație diferite, începând din anii de liceu unde o (re)găsim pe artistă într-un Autoportret (1968), anii de studenție (cu autoportrete, compoziții și schițe) și mai târzii (anii ’80 – ’90) sau chiar de după anii 2000, și urmăresc o evoluție stilistică firească a artistului în permanentă căutare de sine.

În numeroase lucrări, locurile dragi (ex.: Iriși cu pisică în curte, Palisandrului 18 – 1983,  Peisaj cu construcții – 1975, Interior la căsuța cu coloane cu Ștefania și Viorel – 1975 – 1977) și familia (ex.: Maria Iulia și Sofia Elena răcite – 1984, Portret „Sofia Elena – 1985, Maria Iulia – 1979, Viorel și Sofia – 1983 – 1985”) constituie punctul de pornire, în altele, sunt întâlnite subiecte și compoziții în care varii principii de fizică cuantică – de care era pasionată – sunt cuprinse (ex.: La culme, Undă și corpuscul – 1986). Ilustrative pentru personalitatea acesteia profund religioasă sunt lucrările cu tematică venită din sfera artei murale religioase, fiind cunoscut faptul că era o renumită restauratoare de pictură murală (ex.: Fecioara la cascadă – 1982 – 1985, Botezul – 2003, Maica cu Pruncul – 2003, Înger – 2003).

Expoziția este deschisă la etajul Muzeului de Artă din Târgoviște, din 21 aprilie până la 28 mai 2023, de marți până duminică în intervalul orar 9 – 17.

One thought on “EXPOZITIE DE ARTĂ „ ȘTEFANIA GRIMALSCHI DOBREF – UNDĂ ȘI CORPUSCUL. MICĂ RETROSPECTIVĂ”

  1. Costel Niță spune:

    Am avut onoarea și bucuria să-i întâlnesc pe Ștefania și Viorel Grimalschi la mare în ani 70.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *