COMUNICATE, EVENIMENTE, EXPOZIȚII TEMPORARE, Fără categorie

Expoziție de artă – “GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMAN”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 7 aprilie 2023, expoziţia  GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMAN”, care va fi deschisă oficial la ora 10.30, la Casa Atelier Gravor Gabriel Popescu din Vulcana Pandele.

Evenimentul este un preambul la „Săptămâna Porților Deschise”, organizată an de an în memoria artistului Gabriel Popescu care s-a născut pe 8 aprilie 1866 și a murit pe 15 aprilie 1937. Patrimoniul nou intrat în colecțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște prin bunăvoința și generozitatea donatoarei Ioana Beldiman constituie tema  de anul acesta.

Reputat istoric de artă, Ioana Beldiman, nepoată a gravorului Gabriel Popescu, din partea fiului Daniel a publicat în revista Arhitectura din septembrie 2022 un articol „Casa cu atelier de gravură” care completează istoricul acestei case. Casa Gabriel Popescu de la Gura Vulcănii este prima casă de gravor de la noi. Vastul atelier de gravură situat la etaj este dotat cu presă din lemn proiectată de artist. În anul  1905, când casa este gata, devine una dintre foarte puținele case-atelier de artist din România, fiind construită la circa patru decenii după cea a lui Theodor Aman, după casa lui Nicolae Grigorescu de la Câmpina și ulterioară casei cu atelier somptuos a lui G. D. Mirea, de la Șosea (c. 1900).

În toamna anului 2022, la Muzeul de Artă din Târgoviște au fost expuse într-o amplă expoziție schițe de postură, atitudine și expresie, planșe de lucru, crochiuri care ilustrează și atestă munca asiduă din spatele unei lucrări de artă.

Pe lângă aceste numeroase schițe, au fost și câteva lucrări – relativ modeste ca dimensiuni – realizate în tehnica monotipului, dar și picturi în ulei care dezvăluie o altă latură a artistului Gabriel Popescu care acum și-au găsit locul în sufrageria casei din Vulcana Pandele. De asemenea din perioada studiilor de la Paris, se va regăsi un portret elegant reprezentându-l pe tânărul artist Gabriel Popescu, pictură realizată de Ipolit Strîmbu, la Paris, în 1896, și donat de nepoata artistului la finele anului 2021.  Noi piese de mobilier, piese etnografice deosebite, vase și sfeșnice de alamă, cărți, scrisori și fotografii completează expoziția.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 8.00 – 16.00, iar în perioada 8-13 aprilie 2023, cu ocazia organizării evenimentului „Săptămâna Porților Deschise la Casa Atelier Gravor Gabriel Popescu din Vulcana Pandele”, intrarea va fi liberă.

Vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *