EXPOZIȚII TEMPORARE

Expoziţie de artă GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMA

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 8 septembrie 2022, expoziţia de artă „GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMAN”, care va fi deschisă oficial la ora 14.30, la etajul Muzeului de Artă din Târgovişte.

Evenimentul, organizat în acest an cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la trecerea în neființă a gravorului Gabriel Popescu și a 50 de ani de la deschiderea Casei – atelier de gravor Gabriel Popescu din Gura Vulcănii, dorește să facă cunoscut publicului patrimoniul nou intrat în colecțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște prin bunăvoința și generozitatea donatoarei Ioana Beldiman.
Reputat istoric de artă, Ioana Beldiman este în același timp nepoată a gravorului Gabriel Popescu, din partea fiului Daniel ale cărui reprezentări (schițate în peniță ori cărbune) se regăsesc în expoziție. Printre desenele și schițele donate regăsim figuri familiare artistului Gabriel Popescu, crochiuri după modele – realizate încă din perioada studiilor la Paris – și schițe de cafenea, precum și câteva peisaje.
De asemenea din perioada studiilor de la Paris, se va regăsi expus la Târgoviște și apoi la casa-atelier de la Vulcana, un portret elegant reprezentându-l pe tânărul artist Gabriel Popescu, pictură realizată de Ipolit Strîmbu, la Paris, în 1896, și donat de nepoata artistului la finele anului trecut.
Expoziția urmărește să aducă în atenția publicului, atât cât permite acest patrimoniu donat recent, schițe de postură, atitudine și expresie, planșe de lucru, crochiuri care ilustrează și atestă munca asiduă din spatele unei lucrări de artă.
Pe lângă aceste numeroase schițe, se regăsesc în expoziție câteva lucrări – relativ modeste ca dimensiuni – realizate în tehnica monotipului, dar și picturi în ulei care dezvăluie o altă latură a artistului Gabriel Popescu.
Așadar, în expoziția de la Muzeul de Artă din Târgoviște, alături de universul studiului și al atelierului de lucru al gravorului Gabriel Popescu, se alătură și cel familial în care se descoperă ambianța în care a trăit și lucrat artistul la Gura Vulcănii, comuna Vulcana Pandele.

Vă invităm să vizitați, în perioada 8 septembrie – 13 noiembrie 2022, expoziția gravorului GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMAN, aflată la etajul Muzeului de Artă – Târgoviște, Calea Domnească 185 – de marți până duminică, în intervalul orar 900 – 1700.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *