COMUNICATE, EVENIMENTE, EXPOZIȚII TEMPORARE

Expoziția de artă „Grădina secretă – loc al memoriei” a artistei Adriana BLENDEA

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște are deosebita plăcere de a anunța că în perioada 1 septembrie – 15 octombrie 2023, Muzeul de Artă Târgoviște va găzdui expoziția Grădina secretă – loc al memoriei, semnată Adriana BLENDEA.

În toamna anului 2023, Muzeul de Artă din Târgoviște găzduiește pentru întâia dată o expoziție a artistei Adriana Blendea și, în același timp, prima expoziție pe aceste simeze a vreunui membru al familiei de artiști Blendea.

De numele maestrului Vasile Blendea – unchi al artistei – sunt legate mărturiile scriitorilor și artiștilor care l-au avut dascăl la Liceul „Ienăchiță Văcărescu” și numeroasele monumente răspândite în tot județul Dâmbovița și în țară. Un loc aparte îl ocupă muzeul de pe Strada Poet Grigore Alexandrescu care adăpostește Colecția „Vasile și Emilia Blendea” (donație a artistului Constantin Blendea) și organizarea, începând cu acest an, a Trienalei Internaționale de Sculptură „Vasile Blendea”.

Expoziția artistei Adriana Blendea, după cum spune chiar titlul „Grădina secretă – Loc al memoriei”, are ca temă grădina copilăriei, care poartă cu sine sentimentele, stările și melancolia meleagurilor natale … ale sale, părinților și străbunilor săi (Gureni pe Bistrița – Gorj și Averești – Neamț). Aceste locuri percepute ca fiind fantastice în copilărie, ajung să fie redate de artistul matur în chip minimalist, ideatic, în care formele din sfera vegetalului sunt pe alocuri suave și firave, alteori profund ancorate în grădină și memorie, temporare ori permanente.

Adriana Blendea în câteva cuvinte și numeroase lucrări expune o parte dintre ideile și întâmplările care au inspirat seriile de picturi regăsite în expoziția Grădina secretă – loc al memoriei: „ Din anii ’80 și până astăzi, toate călătoriile mele estivale s-au încheiat invariabil cu un sejur de câteva săptămâni în satul ancestral al tatălui meu, undeva între poalele munților și malul Bistriței gorjene. Dealul grădinii de la Gureni a fost timp de peste 20 de ani un motiv recurent și un exercițiu în plein-air de regăsire a sinelui, unde s-au prefigurat și au evoluat seriile Arborilor, a Imersiilor în câmpul de flori și a Frunzelor de iarbă – Leaves of grass.” Însă lucrările sale nu trebuie explicate și, după cum am încercat să arătăm vizitatorilor noștri și cu ocazia altor expoziții găzduite la Muzeul de Artă, pictura se privește cu ochii sufletului.

De aceea, vă invităm să descoperiți universul grădinii secrete așa cum îl prezintă artista Adriana Blendea la deschiderea expoziției din data de 1 septembrie 2023, ora 1500, la etajul Muzeului de Artă Târgoviște situat pe Calea Domnească la numărul 185.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *