COMUNICATE, EXPOZIȚII TEMPORARE

BIENALA NAȚIONALĂ DE ARTĂ „GHEORGHE PETRAȘCU”, EDIŢIA A XVI – A, 2022 ŞI-A DESEMNAT CÂŞTIGĂTORII

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, au organizat anul acesta, a XVI-a ediţie a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”.

Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din 1923 până în 1943, când se îmbolnăvește și nu mai poate lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt ce i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura), care, în perioada târgovișteană, de altfel și cea mai fertilă din punctul de vedere al creației, a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au dus la recunoașterea meritelor artistice de către Academia Română care, la 1 iunie 1936, îl alege membru, acesta fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Având în vedere că în acest an se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui artist Gheorghe Petrașcu și 30 de ani de la prima ediție a bienalei, ce-i poartă numele. Bienala, deschisă în prezența fiicei marelui artist la primele sale ediții Mariana Petrașcu, a îmbrăcat haină de sărbătoare.

Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (ultimul an, masterat) şi absolvenţilor Academiilor de Artă, care au participat cu cel mult două lucrări.

În acest an aniversar a fost introdusă o altă secțiune în locul celei de sculptură, și anume Secțiunea Grafică, fiind înscrise 144 de lucrări de pictură şi 36 de lucrări de grafică.

Juriul acestei ediții, întrunit în data de 19 noiembrie în următoarea componenţă: președinte – dr. Doina Mândru (istoric și critic de artă), membru – conf. univ. dr. Ioana Beldiman, membru – prof. Mihai Șerbănescu (membru în Consiliul Director al UAP, Filiala București), membru –  arh. Dan Nițescu (trezorier UAR), membru – Maria Neacșu (muzeograf artă), secretar – Elena Șontea (muzeograf), a hotărât premierea a 11 lucrări după cum urmează:

Secțiunea GRAFICĂ

Premiul I – Ioanna DIMOSTHENOUS, Atelierul, cărbune și acrilic pe hârtie, 2022

Premiul al II-lea – Paul Tiberiu MĂNGUȚĂ, Abandon, baiț și tuș pe hârtie, 2022

Premiul al III-lea – Ana Maria RUGESCU, Desprinderi citadine, tempera, tuș și creion pe hârtie, 2021

Mențiune – Mihaela MIHALACHE, Space 04 – Cioroianu, creion pe hârtie, 2021

Secțiunea PICTURĂ

Premiul I – Gheorghe COMAN, Pietre prețioase, tehnică mixtă pe pânză, 2021

Premiul al II-lea – Dănuț Adrian CHIDON – FRUNZĂ, Portret VI, ulei pe pânză, 2022

Premiul al III-lea – Constantin TANISLAV, Joc sub cerul liber, ulei pe pânză, 2020

Mențiune – Ion Alexandru ANTONESCU, Cupolă la Athos, ulei pe pânză, 2020 – 2022

PREMIUL „Gheorghe PETRAȘCU” – 4500 lei – Sorin OTÎNJAC, Marele necunoscut, tehnică mixtă și colaj pe PFL, 2022

PREMIUL UAREx Aequo

– Valeriu-Daniel NĂSTASE, Memoria locului II, acuarelă și tuș pe hârtie, 2021

– Eugen Ioan MĂCINIC, Casa Gheorghe Petrașcu, acuarelă pe hârtie, 2022

Datorită lipsei de spațiu, juriul a optat pentru expunerea a câte o singură lucrare a participanților ce au avut două lucrări înscrise pentru aceiași secțiune.

Festivitatea de înmânare a premiilor şi vernisajul, au avut loc marți, 29 noiembrie 2022, ora 16.00, la Muzeul de Istorie, str. Calea Domnească, nr. 189.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *