Muzeul ”Vasile Blendea”

Muzeul ”Vasile Blendea” din Târgovişte s-a constituit în urma donaţiei familiei Maria şi Constantin Blendea, iar patrimoniul său este alcătuit din lucrări de artă: sculptură, pictură, desene, schiţe de artă monumentală, piese de mobilier, dar şi textile, materiale de lucru, ceramică şi obiecte personale.

Expoziţia de bază a Muzeului ”Vasile Blendea” este găzduită de o casă tip culă de secol al XVIII-lea, cu beciuri mult mai timpurii, în şase săli şi două holuri, dintre care o sală şi un hol situate la demisol. Întreaga colecţie reprezintă o parte din viaţa creatoare a lui Vasile Blendea (1895-1988), cunoscut în arta contemporană românească mai mult ca sculptor şi monumentalist. Artistul şi-a desăvârşit studiile şi, în acelaşi timp, şi-a închegat stilul artistic când, sprijinit fiind de Nicolae Iorga, a ajuns în Franţa, ca membru al Şcolii Române de la Fontenay-Aux-Roses, în anul 1927, în urma unui concurs desfăşurat în Bucureşti, ce avea ca premiu o perioadă de specializare în sculptură cu o bursă de stat pentru doi ani. Din perioada acestei specializări, s-au păstrat studii de nud în cărbune, conte sau creion sepia, din care doar o mică parte este prezentată aici vizitatorilor.

Imaginaţia sa creatoare a avut ca hrană, mai întâi de toate, moştenirea spirituală a locurilor natale, motivele populare şi subiectele oferite de zona Olteniei reprezentând o bogată sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti români, printre care s-a numărat şi marele sculptor Constantin Brâncuşi, rudă îndepărtată cu Vasile Blendea.

Intrând în acest muzeu, vizitatorul poate parcurge primii paşi pe tărâmul fantastic al artei lui Vasile Blendea, unde găseşte diferite astre cu fizionomie aproape umană şi totuşi ireală (cazul ”Lunii”), dar şi peisaje care înfăţişează sărăcia şi viaţa localnicilor după anii de război, în tonuri sobre şi cât se poate de triste. În numeroase lucrări din muzeu se regăseşte un subiect reluat de artist atât în pictură şi desen, cât mai ales în sculptura monumentală – acela al războiului. În timp, artistul a găsit prilejul de a reda în lucrările sale şi urmările acestor lupte răsfrânte asupra populaţiei sărăcite, ”lumea de sub lume”, după cum definea publicistul Jean Vasiliu personajele modeste din compoziţiile lui Blendea. Cele mai evocatoare lucrări sunt acelea în care este redat personajul Ion, fie ”Desculţ în zăpadă”, fie ”Cu coşniţa” ş.a. Aici pot fi văzute machete la dimensiunea naturală ale unor lucrări de for public cu caracter omagial amplasate în diferite comune din judeţ, precum cele din Răzvad (Jertfa şi Despărţirea) şi Voineşti (Omagiu eroului), care alcătuiesc împreună cu cel din Ocniţa (Paza ţării) un ansamblu de patru lucrări monumentale, legate printr-o povestire istorică susţinută de o singură idee, aceea a necesităţii apărării hotarelor ţării, indiferent de cel care merge la luptă şi de sacrificiul făcut.

Colecţia oferă vizitatorului prilejul întoarcerii în timp, al aducerii aminte, al revederii unor locuri din oraş prin intermediul picturii şi graficii, dar şi posibilitatea de a se apropia de personalităţile istorice reprezentate în sculptură de artist. Tot aici vizitatorul pătrunde în intimitatea sufletească a artistului Vasile Blendea, ajunge în sânul familiei sale, îi cunoaşte soţia, dar şi alte persoane dragi acestuia, pe care le-a reprezentat cu plăcere.

 

Luni: ÎNCHIS

Marţi – Duminică:
program de vară (1 aprilie – 30 noiembrie): 9.00 –18.00;
program de iarnă (1 noiembrie-31 martie): 8.00 – 16.00;

Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

Preț bilet / adult - 10 lei

Preț redus - 5 Lei 

Gratuităţi acces în muzee
–  preșcolarii, copiii instituționalizați și persoanele cu dizabilități au intrare gratuită;
– pentru posesorii de carduri „Euro 26”, cu vârsta de pana la 30 de ani, accesul este gratuit în ziua de 26 a fiecărei luni;
– ghidajul gratuit se asigură pentru grupuri de peste 10 persoane;
– pentru delegații oficiale, precum si alte delegații cu caracter cultural, in limita programului de funcționare al muzeelor respective;
–  pentru angajații rețelei muzeale, al Ministerului Culturii si ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru pensionarii din rețeaua muzeelor.– managerul muzeului poate acorda gratuitate pentru vizitarea muzeelor cu ocazia unor evenimente culturale, zile aniversare precum și în cazul sărbătorilor legale.
Reduceri

  • Prețul redus se aplică elevilor, studenților și pensionarilor.
ALTE TAXE:

Taxă de participare la ateliere si programe educative pentru copii si adolescenți - 10 lei/atelier (necesită programare)

Abonament vizitare muzee din Târgoviște – 40 Lei/ persoană

Abonament vizitare muzee din județ – 60 Lei/ persoană

Taxă fotografiere profesioniști - 50 lei/h/aparat

Taxă filmare amatori - 45 lei/h/aparat

Taxă filmare instituții profesioniste - 820 lei/h/aparat - spații din exteriorul clădirilor

Taxă filmare instituții profesioniste - 1640 lei/h/aparat - spații interioare

Taxă pentru închiriere spații - 130 lei/h

Taxă organizare evenimente - 200 lei