afis deschidereConsiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, au organizat anul acesta a XV – a ediţie a Bienalei Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu”.

Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din 1923 până în 1943, când se îmbolnăvește și nu mai poate lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt ce i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura), care, în perioada târgovișteană, de altfel și cea mai fertilă din punctul de vedere al creației, a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au dus la recunoașterea meritelor artistice de către Academia Română care, la 1 iunie 1936, îl alege membru, acesta fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (ultimul an, masterat) şi absolvenţilor Academiilor de Artă care au participat cu cel mult două lucrări.

În competiţia de anul acesta au fost acceptate 188 de  lucrări de pictură şi 8 lucrări de sculptură, juriul întrunit în următoarea componenţă:  președinte – prof. Mihai ȘERBĂNESCU, membru – lect. univ. dr. Mihai RUSEN, membru – prof. Bogdan DRĂGOI, membru – conservator Andrei SCĂRLĂTESCU, membru – muzeograf Maria NEACȘU, secretar – muzeograf Elena ȘONTEA, a hotărât premierea a 8 lucrări de  pictură şi 2 lucrări de sculptură ale participanţilor: 

Secțiunea SCULPTURĂ

Premiul al II-lea – 2200 lei – Ovidiu Constantin IONESCU „Scut”, gresie porțelanată și metal, 2020

Premiul al III-lea– 1600 lei –Florin Yun Feng ZHU „Călătorul metis”, bronz patinat și soclu marmură, 2019

Secțiunea PICTURĂ

Premiul al II-lea – 2000 lei – Marius BARB (Barbone) „Dans”, acrilic / pânză, 2020

Premiul al III-lea–1500 lei –MarcelBUNEA „Spectrul speranței” - triptic, acrilic / pânză, 2020

Mențiune– 1100 lei – Maria JARDĂ „Veneția”, ulei / pânză, 2019

Mențiune– 1100 lei –Vasile POPA „Peisaj rural”, ulei / pânză, 2019

Juriul a hotărât redistribuirea Premiului I de la Secțiunea Sculptură, în cuantum de 2900 lei, după cum urmează:

Premiul juriului – 1450 lei –Barbara Brigita POPA „Imagini aristocratice”, ulei / pânză, 2020

Premiul juriului – 1450 lei – Paul Tiberiu MĂNGUȚĂ „Artefact”, ulei / pânză, 2020

De asemenea, juriul a hotărât ca Premiul I de la Secțiunea Pictură să fie împărțit în două, după cum urmează:

Premiul I – 1300 lei – Inga EDU TOMAȘ „Tradiții”, ulei / pânză, 2018

Premiul I – 1300 lei – Constantin TANISLAV „Cavalerul Tristei Figuri”,ulei / pânză, 2020

Festivitatea de înmânare a premiilor şi vernisajul, au avut loc joi, 26 noiembrie 2020, ora 16.00, la Muzeul de Istorie, str. Calea Domnească, nr. 189.