În cadrul acestui eveniment se va vernisa expoziţia de fotografie “Fie în lume cât de bine, nu-i ca acasă la tine” - de la arhitectura tradiţională la arhitectura satului de azi , ce va ilustra prin fotografii o parte a patrimoniului arhitectural al comunei Vulcana Pandele, dar şi a personalităţilor legate de aceasta: gravorul Gabriel Popescu şi poetul N.O. Dallocrin, ambii fiind născuţi pe aceste meleaguri.

 Expoziţia  îşi propune să reliefeze transformările şi modul de evoluţie a satului care încă mai păstrează o parte din acele construcţii vechi pe care turiştii le pot admira în plimbările lor prin această zonă.

 Evenimentul  încearcă o reconstituire a memoriei comunei Vulcana Pandele de odinioară,  să readucă în atenţia privitorului imagini deosebite despre oameni, locuri si tradiţii, surprinse cu ocazia căutărilor  sau cercetărilor etnografice de teren. Aici, arhitectura populară tradiţională deţine o deosebită valoare estetică şi documentară reprezentând un cumul de experienţe, cunoştinţe şi emoţii.

 Această expoziţie este  doar o sugestie, o fereastră deschisă spre un orizont, iar comuna Vulcana Pandele  merită a fi ţinta unui asemenea demers, de identificare a caracteristicilor esenţiale şi o confirmare a valorii ei .

Pentru publicul interesat de arhitecură, în cadrul acestui eveniment, va avea loc şi lansarea cărţii “Câte ceva din câte erau la Vulcana Pandele în secolul XX” – Schiţă de monografie, partea a II-a , semnată Gheorghe Banu.