Get Adobe Flash player

SCRISOARE DESCHISĂ

adresată Domnului Prim-Ministru Sorin Mihai GRINDEANU și, spre știință,

Domnului Ioan VULPESCU, ministrul Culturii și Identității Naționale

 

            Cu ocazia reunirii, într-o conferință națională a specialiștilor din muzee, reprezentanți ai organismului de specialitate al Ministerului Culturii și Identității Naționale (Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor), ai principalelor asociații profesionale din domeniu (Rețeaua Națională a Muzeelor din România și Comitetul Național Român al Consiliului Internațional al Muzeelor), precum și manageri ai 29 de muzee de importanță națională, regională și județeană, aflate atât în subordinea Ministerului, cât și ai autorităților locale, dorim să vă atragem atenția asupra câtorva probleme pe care le considerăm a fi de maximă importanță, pentru domeniul nostru:

$11.      Ca cetățeni români și oameni de cultură, suntem profund preocupați de pregătirea Centenarului Marii Uniri. Cu toate că, în opinia noastră, aceste pregătiri ar fi trebuit să fie demarate, în mod real, încă din anii 2012 – 2014, constatăm că, nici până acum, Departamentul aflat în subordinea Dvs. nu a început procedurile pentru lansarea proiectelor culturale de care România are nevoie, pentru a cinsti, așa cum se cuvine, marele eveniment. Este vorba despre proiecte a căror finanțare ar fi trebuit să înceapă chiar înainte de învestirea Guvernului pe care, cu onoare, în conduceți. Din păcate, nici până acum, nu sunt lansate liniile de finanțare, fapt care va pune muzeele țării în imposibilitate de a sărbători Centenarul așa cum ne dorim, cu demnitate, prin proiecte culturale majore și de mare impact național.

$12.      Legislația din domeniul protejării patrimoniului cultural, precum și din domeniul funcționării muzeelor (între altele, ne referim la Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, Ordonanța nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic, Legea nr. 311/2003 a muzeelor și colecțiilor publice și Ordonanța de Urgență nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură) este profund deficitară și contradictorie, fapt care periclitează grav funcționarea instituțiilor muzeale din România și activitatea de protejare a patrimoniului cultural național. Considerăm că este necesară o foarte rapidă ameliorare a acesteia și ne exprimăm deplina disponibilitate de a sprijini Guvernul României în eforturile de aducere la zi a legislației, în acord cu realitatea de astăzi.

$13.      Salarizarea personalului din instituțiile muzeale este, în continuare, extrem de confuză, conducând la grave disproporții între nivelurile de salarizare ale acestuia, pentru aceeași muncă prestată. Suntem gata, de asemenea, să participăm la eforturile lăudabile pe care Guvernul României le face pentru înlăturarea acestor grave discrepanțe.

Cu speranța, Domnule Prim-Ministru, că apelul nostru va fi urmat de măsuri concrete pe care să le dispuneți, pentru remedierea aspectelor semnalate, vă asigurăm de întreaga noastră considerație.

Piatra Neamț, 22 martie 2017

INSTITUȚII PUBLICE SEMNATARE

1.      Muzeul Național de Istorie a României

2.      Muzeul Național Brukenthal

3.      Muzeul Național Peleș

4.      Complexul Național Muzeal „Moldova“

5.      Muzeul Național Cotroceni

6.      Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

7.      Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

8.      Muzeul Național al Banatului

9.      Muzeul Național al Unirii

10.  Muzeul Bucovinei

11.  Complexul Muzeal Județean Neamț

12.  Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“

13.  Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud

14.  Muzeul Județean Botoșani

15.  Muzeul Dunării de Jos

16.  Muzeul de Artă Craiova

17.  Muzeul de Istorie „Paul Păltănea“

18.  Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj

19.  Muzeul „Vasile Pârvan“

20.  Muzeul Județean „Ștefan cel Mare“

21.  Muzeul Județean Olt

22.  Muzeul Județean Satu Mare

23.  Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“

24.  Muzeul Municipal Curtea de Argeș

25.  Muzeul „Casa Mureșenilor“

26.  Muzeul „Tarisnyás Márton“

27.  Muzeul Universității „Al. I. Cuza“

28.  Muzeul Municipal Câmpulung

29.  Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală

Semnatari ulteriori

30.  Complexul Național Muzeal „Astra“

31.  Muzeul Etnografic al Transilvaniei