PRIMA PAGINA ISTORIC ARHEOLOGIE PROIECTE CONTACT
PREZENTARE BIOGRAFIE EXTRASE CRITICE LUCRARI PROGRAM VIZITATORI PRIMA PAGINA English version
Casa atelier Vasile Blendea

Casa-atelier "Vasile Blendea" a existat inainte de evenimentele din decembrie 1989 in strada 23 August nr. 6, astazi strada Arsenalului. Artistul locuia intr-o cladire modesta construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, in apropierea Mitropoliei.
Vasile Blendea

Vasile Blendea (1895 - 1988)

Nascut la 5 noiembrie 1895 in comuna Gureni-Petisani, judetul Gorj, Vasile Blendea este absolvent al Scoli de Arte Frumoase din Bucuresti ca elev al lui D. Paciurea la sculptura si compozitie, si al lui Frederic Storck la desen. A participat la saloanele oficiale la Bucuresti si la "Salon des artistes francais", din Franta si a beneficiat de o bursa de studii la Scoala romana de la Fontenay -aux-Roses (1928). A calatorit mult in Germania, Austria, si Elvetia, unde si-a perfectionat arta. Intre anii 1930-1952 a functionat ca profesor de desen la liceul "Ienachita Vacarescu" si la alte scoli din Targoviste.

Astazi colectia "Vasile Blendea" este adapostita in casa Angela Georgescu, o locuinta veche, cu pridvor inchis cu geamalac asezat deasupra garliciului pivnitei, monument de arhitectura romaneasca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, casa care a fost restaurata in anul 2000.

Colectia contine o mica parte din lucrarile de sculptura si sculptura monumentala, pictura sau desen care vin sa defineasca personalitatea artistului atat de insistent legat de cetatea Basarabilor, reusind in egala masura si cu mijloacele artei, care i-au stat la indemana sa surprinda in sculptura o serie intreaga de eroi ai istoriei si culturii nationale: Nicolae Balcesu (1950), Matei Basarab, (1956), Aurel Vlaicu (1960), Ion Neculce (1963), I. Al. Bratescu - Voinesti (1965), Vlad Tepes (1966), Mesterul Manole (1971), Nicolae Iorga (1973) etc.

Ca pictor Vasile Blendea da dovada de o intensa sensibilitate si rafinament artistic, facand din dragostea sa pentru natura un adevarat ideal. Citam numai cateva din panzele sale care l-au legat definitiv de Targoviste: "Clopotinta de la Curtea Domneasca" (1933 si 1937), "Targoviste sub zapada" (1937) "Strada Dr. Marinoiu"(1946), "Biserica Sf. Ionica"(1945), "Intrare la Curtea Domneasca"(1949), dar si natura moarta cum ar fi: "Raci"(1947) "Mere si vase"(1953), sau personaje facand parte din "lumea de sub ape", un taietor de lemne, carutasi inghetati de frig, un cersator, un orfan, gazari din Piersinari, un lautar si multe alte personaje umile care apar obsesiv si in grafica lui Vasile Blendea: "Ion cu cosnita", "La moara" - 1947, "Mos Bratu" - 1961 etc.

Clopotnita bisericii Stelea - 1948

Complexa si extrem de variata ca reprezentare plastica, creatia lui Vasile Blendea vadeste, in acelasi timp, o profunda sensibilitate si traire afectiva, izvorand, cu spontaneitate, dintr-o realitate istorica si un destin cultural, inconfundabile - Targovistea - cetate domneasca de scaun, leagan al spiritualitatii romanesti.

Acest spatiu existential a fost, de altfel, determinant pentru configurarea intregii sale creatii, care se constituie astazi intr-o impresionanta colectie, din care o buna parte a operelor expuse, urmeaza a fi donate urbei si cetatenilor in slujba carora si-a pus intregul sau talent si potential artistic.
Aceasta retrospectiva se constituie intr-un preludiu la expozitia permanenta Vasile Blendea, ce va fi adapostita intr-unul din monumentele arhitecturale de exceptie - casa Angela Georgescu - recuperandu-se astfel o importanta zestre a patrimoniului cultural, local si national.

Gheorghe Bulei
Director "Complexul National Curtea Domneasca" Targoviste

Artist complet, dar si variat in acelasi timp, restaurator de pictura si nu in ultmul rand profesor de desen la mai multe scoli din Targoviste, este tot ceea ce ofera aceasta personalitate marcanta a artei romanesti vizitatorului, in aceasta expozitie permanenta.

Web design CRIOSWEB
Gazduire web


Muzee din Targoviste: [ Curtea Domneasca Targoviste | Muzeul de istorie | Galeriile "Stelea" | Muzeul scriitorilor damboviteni |
Muzeul tiparului si al cartii vechi romanesti | Casa-atelier "Gheorghe Petrascu" | Muzeul "Vasile Blendea" ]
Muzee din Dambovita: [ Muzeul de etnografie Pucioasa | Muzeul Satesc Pietrosita | Casa Memoriala I.L. Caragiale |
Muzeul Moreni | Casa-atelier "Gabriel Popescu" Vulcana Pandele ]