PRIMA PAGINA ISTORIC ARHEOLOGIE PROIECTE CONTACT
ISTORIC EXPOZITII PUBLICATII PROIECTE PROGRAM VIZITATORI PRIMA PAGINA English version
Muzeul de istorie

Actualul muzeu de istorie a fost deschis vizitatorului in luna septembrie 1986 in cladirea fostului "Palat de Justitie", local care a inceput sa fie construit cu bani obtinuti, asa cum spun documnetele vremii, la 23 februarie 1901, iar in anul urmator constructia in stil neoclasic, era gata. Echilibrul constructiei si sobrietatea volumelor au cerut ca, dupa 1918, sa i se adauge un etaj.

In acest spatiu se afla expozitia de baza a muzeului, care vorbeste vizitatorului despre istoria poporului roman din epoca paleolitica pana la 1918.

Exista aici dovezi materiale si spirituale ale existentei populatiei geto-dacice, ceramica si figurine neolitice, tezaurul de monede din argint thassiene si macedonene din secolele II si I i. Hr. de la Caprioru, tezaurul de monede dacice de la Adanca, obiecte de podoaba etc. Sunt evidentiate aparitia si formarea statelor feudale romanesti, se realizeaza o scurta incursiune in formarea statului feudal Tara Romaneasca, si se continua cu alegerea Targovistei drept resedinta voievodala, de catre Mircea cel Batran.

Spatiul rezervat domnitorilor Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, este ilustrat cu obiecte de arta decorativa, fresca brancoveneasca, carte veche, ornamente tipografice, xilogravuri, lapidariu provenit de la Palatul Potlogi, care demonstreaza efortul depus de catre voievozi pentru dezvoltarea culturii medievale.

O sala este rezervata revolutiei condusa de Tudor Vladimirescu, unde se pot vedea documnete, arme, uniforme, arta plastica.

Sectiunea care vorbeste despre eforturile romanilor de a efectua unirea Tarilor Romane sub Al. I. Cuza ofera vizitatorului nu numai documente, dar si obiecte personale, care au apartinut domnitorului. Un alt monument din istoria poporului roman, razboiul de independenta este reprezentat prin documente originale, prin arme, costume militare, insemne heraldice etc. Pentru Unirea cea mare expozitia ofera vizitatorului pe langa alte marturii istorice si harta Romaniei intregite.

Interiorul muzeului de istorie

Holul muzeului si sala mare de la parter ofera vizitatorului expozitii temporare prilejuite de sarbatorirea unor monumente de seama din istoria orasului Targoviste, expozitii de arta fotografica, icoane etc.

Web design CRIOSWEB
Gazduire web


Muzee din Targoviste: [ Curtea Domneasca Targoviste | Muzeul de istorie | Galeriile "Stelea" | Muzeul scriitorilor damboviteni |
Muzeul tiparului si al cartii vechi romanesti | Casa-atelier "Gheorghe Petrascu" | Muzeul "Vasile Blendea" ]
Muzee din Dambovita: [ Muzeul de etnografie Pucioasa | Muzeul Satesc Pietrosita | Casa Memoriala I.L. Caragiale |
Muzeul Moreni | Casa-atelier "Gabriel Popescu" Vulcana Pandele ]