PRIMA PAGINA ISTORIC ARHEOLOGIE PROIECTE CONTACT
  English version

Primele preocupari pentru infiintarea unui muzeu local se plaseaza in a doua jumatate a sec. XIX. La 1874 Dimitrie Papazoglu insista pentru "apararea unuor asemenea tezaure istorice si sacre suveniruri ale stramosilor nostri. In numele istoriei Romaniei, le-am facut rugaciunea mea ca sa se cladeasca pe langa gimnaziul orasului o incapere spatioasa in care sa se faca de a se aduna acele pietre cu inscriptii istorice ce se vede o multime trantite in preajma mai multor biserici ruinate si prin raspantii".

Activitatea expozitionala intensa de la inceputul secolului XX se va materializa in 1912 in casa boierului Fussea, donata de proprietar, "in scopul infiintarii Muzeului istoric al orasului si judetului", deschizandu-se expozitia colectionarului Saint-Georges (antichitati, icoane, monede, documente epigrafice).

In 1928 se organizeaza un lapidariu cu piese de la vechea Mitropolie in parcul cu acelasi nume, intr-o cladire proprie cu denumirea de "Muzeul Mitropoliei".

Din initiativa senatorului C-tin Dimitrie, si profesorului Virgil Draghiceanu, si localnicilor si cu sprijinul Comisiei Monumentelor istorice se aproba prin Decretul Regal din 30.10.1937 constructia unui muzeu al orasului, proiectat de arh. N. Ghika - Budesti, construit prin contributia publica, cladirea fiind terminata in 1938, iar muzeul ca atare fiind inaugurat la 30 ianuarie 1944.

Pana in 1968 a functionat in structura de la infiintare , cu o tematica mixta (arheologie, istorie, arta, etnografie). Prin transformarea lui in 1968 in muzeu judetean si apoi in 1992 in complex national, activitatea lui se va diversifica prin noi muzee, ajungand in prezent la 15 unitati cu profil de istorie, arhitectura, monumente, arheologie, etnografie, arta, literatura, etc, din care 8 in municipiul Targoviste.

De altfel, orasul (atestat la 1396) si imprejurimile acestuia, monumentele istorice din cuprinsul judetului, au prilejuit si impus o activa cercetare si recuperare. Sapaturile arheologice si restaurarile s-au axat, in principal, pe monumentele medievale, fiind sustinute de Comisiunea Monumentelor Istorice, Institutul de Arheologie Bucuresti si C.N.M. "Curtea Domneasca" la: Curtea domneasca, Manastirea Stelea, Mitropolie, Biserica Targului, Manastirile: Cobia, Dealu, Nucet; Palatul brancovenesc Potlogi, etc.

Web design CRIOSWEB
Gazduire web


Muzee din Targoviste: [ Curtea Domneasca Targoviste | Muzeul de istorie | Galeriile "Stelea" | Muzeul scriitorilor damboviteni |
Muzeul tiparului si al cartii vechi romanesti | Casa-atelier "Gheorghe Petrascu" | Muzeul "Vasile Blendea" ]
Muzee din Dambovita: [ Muzeul de etnografie Pucioasa | Muzeul Satesc Pietrosita | Casa Memoriala I.L. Caragiale |
Muzeul Moreni | Casa-atelier "Gabriel Popescu" Vulcana Pandele ]