PRIMA PAGINA ISTORIC ARHEOLOGIE PROIECTE CONTACT
  English version
Profil: Ansamblu de arhitectura, lapidarium, istorie, arta monumentala.
Curtea Domneasca reprezinta cel mai bine pastrat ansamblu aulic medieval de pe teritoriul Romaniei si a functionat cu intermitenta timp de peste trei veacuri (1396-1714) ca resedinta si scaun domnesc.
Monumentele principale: Biserica Mare Domneasca, Turnul Chindiei, Palatul Domnesc, Biserica Sf. Vineri si Casa Balasa.


Muzeul de Istorie

Functioneaza in fosta cladire a tribunalului, monument de arhitectura, ridicat in 1902. Muzeul cuprinde colectii de piese arheologice si istorice care reflecta evolutia teritoriului judetului si a orasului Targoviste incepand din preistorie pana in epoca moderna. Pe langa expozitia de baza, muzeul organizeaza anual expozitii temporare in spatiile de la parter, precum si conferinte, simpozioane si spectacole.

Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti
Profil: istoria tiparului si a cartii vechi.

Functioneaza in cladirea familiei Stolnicului Constantin Cantacuzino, ridicata in a doua jumatate a secolului XVII. Targoviste a constituit pentru cultura romaneasca primul centru tipografic, cu mare iradiere in tara si in afara acesteia. Muzeul prezinta in expozitia sa, carti de uz bisericesc si laic, documente si manuscrise, primele periodice in limba romana si instrumentar specific tiparnitelor.

Casa atelier "Gheorghe Petrascu"
Profil: memorial

In locuinta personala unde a petrecut o parte a vietii (1922-1942) a fost reconstituit in 1972 atelierul unuia din marii artisti ai penelului, Gheorghe Petrascu (1872-1949). Atmosfera este redata de obiectele personale, mobilier de epoca, lucrari de pictura, gravura si desen apartinand artistului. Intre tablouri se disting: "Marina la Venetia", "Caldarusa cu carciumarese", "Atelier la Targoviste" etc.

Muzeul Scriitorilor Damboviteni
Profil: istorie literara.

O serie de scriitori si poeti romani au fost legati nemijlocit de orasul - capitala a Tarii Romanesti. Fie reprezentanti ai familiei Vacarescu, fie Vasile Carlova, Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Radulescu, Ion Ghica, I.C. Vissarion s.a., ei ilustreaza intr-un muzeu distinct crezurile generatiilor premoderne, ale revolutiei pasoptiste. O mare varietate de obiecte, documente, carti, fotografii conving asupra orizontului si operei acestor creatori.

Galeriile "Stelea"
Profil: expozitii de arta (pictura, sculptura).

Galeriile "Stelea" functioneaza in cladirea fostului Muzeu orasenesc Targoviste construita de arh. Nicolae Ghika - Budesti si inaugurata in 1938 de Nicolae Iorga, spatiu care prin reorganizare a devenit Muzeu de arheologie pana in 1986. Din colectia initiala, inaugurata in ianuarie 1944, se pastreaza colectia Lapidarium amenajata in peristil. In prezent, spatiul este amenajat special pentru expozitii temporare.

Muzeul "Vasile Blendea"
Profil: arta - memoriala

Organizata in Casa "Angela Georgescu", locuinta specifica pentru arhitectura targovisteana de sec. XVIII, ridicata pe beciuri de sec. XVIII, restaurata in perioada 1997 - 2001, colectia Emilia si Vasile Blendea este constituita din lucrari de arta plastica (desene, pictura, grafica, sculptura), piese cu caracter memorial (scrisori, manuscrise, fotografii de familie) si face obiectul unei importante donatii facute institutiei noastre de catre Pictorul Constantin Blendea, nepotul si fiul spiritual al maestrului. In opera sa, artistul evoca Targovistea cu traditiile istorice si culturale, case, oameni si locuri, constituindu-se intr-o veritabila fresca a ambiantului targovistean.

Colectia muzeala Pucioasa
Profil: etnografie.

Organizata in casa Dobrescu (monument istoric din sec. XVIII), colectia prezinta piese etnografice legate de ocupatiile traditionale specifice zonei Pucioasa, Moroieni, Pietrosita, Runcu, Raul-Alb si Valeni Dambovita. Obiectele din lemn (stalpi de casa, lazi de zestre, papusare), textile (covoare, stergare, port), dau o nota artistica aparte, caracterizand specificul etnografic al nordului Dambovitei.

Muzeul comunal Pietrosita
Profil: etnografie si istorie.

Infiintat de profesorul D. Ulieru, colectia ce reuneste piese de istorie si etnografie este adapostita intr-un monument de arhitectura, "Casa Serban Popescu", ridicata la 1870. De remarcat, covoarele cu care comuna Pietrosita exceleaza ca centru specializat.

Expozitia permanenta "I. L. Caragiale"
Profil: memorial - literatura.

Expozitia reuneste o colectie memoriala - mobilier, fotografii, carti, arta decorativa - legata de viata si activitatea ilustrului dramaturg I. L. Caragiale, nascut in aceasta localitate (Haimanale - Margineni, in prezent I. L. Caragiale).

Muzeul orasenesc Moreni
Profil: mixt

Muzeul orasenesc Moreni se prezinta cu o tematica cuprinzand obiecte si piese ilustrand istoria orasului Moreni - epoca moderna si contemporana si interferenta cu elementele de civilizatie si cultura occidentala. Muzeul aduce in atentia publicului si o importanta expozitie de etnografie.

Casa Atelier "Gabriel Popescu"
Profil: arta plastica.

Colectia memoriala - mobilier, obiecte personale, fotografii, lucrari de pictura ale artistului Gabriel Popescu (1866-1937) sunt prezentate in casa construita dupa planurile acestuia. Opera sa de mare gravor, vadeste surse de influenta locale, subliniate prin mestesug si har.

Web design CRIOSWEB
Gazduire web


Muzee din Targoviste: [ Curtea Domneasca Targoviste | Muzeul de istorie | Galeriile "Stelea" | Muzeul scriitorilor damboviteni |
Muzeul tiparului si al cartii vechi romanesti | Casa-atelier "Gheorghe Petrascu" | Muzeul "Vasile Blendea" ]
Muzee din Dambovita: [ Muzeul de etnografie Pucioasa | Muzeul Satesc Pietrosita | Casa Memoriala I.L. Caragiale |
Muzeul Moreni | Casa-atelier "Gabriel Popescu" Vulcana Pandele ]